Körömpörkölt csülökkel

Gasztro

Körömpörkölt csülökkel

A körömpörkölt megosztó étel, de Borbás Marcsi receptjével biztos nem fognak mellé azok, akik kedvelik!

Hozzávalók

  • 4 sertésköröm
  • 1 kisebb csülök
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 1 szem paprika
  • 1 szem paradicsom
  • kb. 2 ek fűszerpaprika

A tálaláshoz:

  • sós főtt burgonya

Elkészítés

A sertéskörmöket hosszában vágassuk ketté a hentessel, így még jobban kifőnek majd a csontokból a finom ízek.

Alaposan megmossuk a körmöket, és ha maradtak rajta szőrök, akkor azt leégetjük egy konyhai sárkánnyal vagy a gáztűzhely lángja felett. Ha kisebb darabokban szeretnénk belerakni a pörköltbe, akkor vágjuk még ketté a körmöket az ízületeknél. A csülköt is daraboljuk fel falatnyi darabokra a bőrrel együtt.

 

A vöröshagymát finomra vágjuk, majd a sertészsíron megdinszteljük. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor megkeseredik. Ha a hagyma már puha, rárakjuk a csülökdarabokat, és körbepirítjuk. Ezután rászórjuk a fűszerpaprika felét, felengedjük vízzel, majd beletesszük a körmöket és a csülökcsontot is. Annyi víz legyen rajta, hogy éppen ellepje. Adunk hozzá egy szem paradicsomot és paprikát is apróra vágva, és megsózzuk. Ha kétharmadig megfőtt, akkor tesszük hozzá a maradék paprikát, és ha szükséges, akkor még sózzuk. Fontos, hogy végig szépen, lassan főzzük, hogy jól ki tudjon oldódni a kollagén a csontokból és a bőrökből, úgy lesz igazán sűrű és ragacsos a szaft.  

Sós vízben főtt burgonyával és tejfölös uborkasalátával tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

Tökravioli levendulás vajjal

Tökből sosem elég? Az ősz eme édes, ragyogó kincse annyi mindenbe belekívánkozik. Mivel a levendula nálunk megunhatatlan, olykor e két szín ötvöződik: a sárgás narancs és a liláskék. Egy komplementer őrület, egy elképesztő ízvarázslat? Ki kell próbálni, mert a chili meg a fokhagyma, a forró vajon sistergős levendulával elképesztő messzeségekbe röpít. Tök- és levendularajongóknak egyszerűen kötelező fogás, próbáljátok csak ki!