Hozzávalók:
- 4 sertésköröm
- 1 kisebb csülök
- 3 fej vöröshagyma
- 2 ek sertészsír
- 1 szem paprika
- 1 szem paradicsom
- kb. 2 ek fűszerpaprika
- só
- A tálaláshoz sós főtt burgonya
Elkészítés:
A sertéskörmöket hosszában vágassuk ketté a hentessel, így még jobban kifőnek majd a csontokból a finom ízek.
Alaposan megmossuk a körmöket, és ha maradtak rajta szőrök, akkor azt leégetjük egy konyhai sárkánnyal vagy a gáztűzhely lángja felett. Ha kisebb darabokban szeretnénk belerakni a pörköltbe, akkor vágjuk még ketté a körmöket az ízületeknél. A csülköt is daraboljuk fel falatnyi darabokra a bőrrel együtt.
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd a sertészsíron megdinszteljük. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor megkeseredik. Ha a hagyma már puha, rárakjuk a csülökdarabokat, és körbepirítjuk. Ezután rászórjuk a fűszerpaprika felét, felengedjük vízzel, majd beletesszük a körmöket és a csülökcsontot is. Annyi víz legyen rajta, hogy éppen ellepje. Adunk hozzá egy szem paradicsomot és paprikát is apróra vágva, és megsózzuk. Ha kétharmadig megfőtt, akkor tesszük hozzá a maradék paprikát, és ha szükséges, akkor még sózzuk. Fontos, hogy végig szépen, lassan főzzük, hogy jól ki tudjon oldódni a kollagén a csontokból és a bőrökből, úgy lesz igazán sűrű és ragacsos a szaft.
Sós vízben főtt burgonyával és tejfölös uborkasalátával tálaljuk.
Ajánljuk még:
Francia hagymaleves (gluténmentesen)
Halgombócleves
Tavaszi parázsburgonya és sárgacékla-saláta sült branzinofilével
Mac and cheese
A legjobb amerikai sajtos tészta!