Klasszikus kocsonya

Gasztro

Klasszikus kocsonya

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 db sertéscsülök
  • 3 db sertésköröm
  • 2 db sertésfül
  • 1 db farok, esetleg egy nyelv
  • 1 db öreg tyúk vagy kakas feldarabolva
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1/2 zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 fej fokhagyma
  • egész szemes bors

Tovább olvasok

Elkészítés:

A csülköt a hentessel keresztben szeleteltessük fel, hogy lapos darabokat kapjunk, melyekben a csont is benne marad. Az alaposan megtisztított húsokat egy nagy fazékban, hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, akkor lehabozzuk. Amikor elfogy a hab róla, akkor gazdagon bezöldségezzük.

A zöldségeket nagyobb darabokban rakjuk bele, hogy a hosszú főzés közben ne főjenek szét. A zöldséghabot is leszedjük róla.

Figyeljünk rá, hogy a főzés teljes ideje alatt csak lassú tűzön főjön a lé. Miközben fő, egy kanállal óvatosan leszedegetjük róla a tetején felhalmozódó zsírt. Végig habozzuk és zsírozzuk, mert folyamatosan képződik mindkettő.

Ha megfőtt (4-5 óra), külön tálra kiszedjük a zöldségeket és a húst. A levet hagyjuk pihenni 30-40 percet, hogy leülepedjen, letisztuljon. Közben elosztjuk a húsokat, hogy minden tálba kerüljön mindenféle húsrész. Kicsontozhatjuk, de akár csontostól is beletehetjük a főtt húst a kocsonyába, ki hogy szereti.  A leülepedett léből óvatosan szedünk mindegyik tálba, úgy, hogy ellepje a húsokat, majd hűvös helyre tesszük, hogy megdermedjen. Citrommal, hagymával, ecetes tormával vagy fűszerpaprikával fogyasztjuk.

Ajánljuk még:

Zebratorta (egy kicsit másként)

A Zebratorta egy igazán csinos sütemény, de azért valljuk be, az eredeti változat íze nem kifejezetten különleges, inkább semleges, sűrű piskótaszerű élmény. Az én verzióm egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb ízű, és látványra is más. 

 

Már követem az oldalt

X