Karamellás almatorta

Gasztro

Karamellás almatorta

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 36 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 360 ml Magyar Tej
  • 10 dkg Magyar Natúr Joghurt
  • 10 dkg Magyar Vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk gyömbér

A töltelékhez:

  • 3 db savanykás alma
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek keményítő
  • 2 ek víz
  • 1/2 kk fahéj

A karamellöntethez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dl Magyar Tej
  • 2 dkg Magyar Vaj

 

Tovább olvasok
karamellas-almatorta-recept-borbas-marcsi

 

Elsőként a tölteléket készítjük el. Az almákat meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Megszórjuk a cukorral, majd egy serpenyőben feltesszük főni. Egy pici vizet is tehetünk alá, hogy ne égjen meg. Amikor az alma kissé megpuhult, de azért még rá lehet harapni, akkor hozzáadjuk a fahéjat és a vízzel kikevert keményítőt. Egyet forralunk még rajta, majd hagyjuk kihűlni.

A piskótához elkeverjük a folyékony alapanyagokat, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, illetve a fűszereket ízlés szerint. Természetesen máshogyan is ízesíthetjük, jól áll neki a vanília és a kardamom is.

karamellas-almatorta-recept-borbas-marcsi

 

Ha mindennel elkészültünk, egy 18 centiméteres tortaformát alaposan kivajazunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a tészta kétharmadát. Ezután következik az almás töltelék melyet egyenletesen eloszlatunk. Végül az egészet betakarjuk a maradék tésztával. Százhetvenöt fokon körülbelül negyvenöt percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Fontos, hogy ne szárítsuk ki, a belseje maradjon szaftos.

Ha megsült a tortánk, és egy kicsit hűlt, elkészítjük a karamellöntetet. Egy vastag aljú serpenyőben felolvasztjuk a cukrot. Közben nem kevergetjük. Ha felolvadt, akkor apránként, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet és a vajat. Óvatosan dolgozzunk, mert a karamell nagyon forró. Amint a cukor újra elolvadt a tejben, és krémesre forrt a keverék, el is készültünk. Ekkor a tortánk tetejét megszurkáljuk, majd meglocsoljuk a karamellel.

 A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.

Ajánljuk még:

Tökravioli levendulás vajjal

Tökből sosem elég? Az ősz eme édes, ragyogó kincse annyi mindenbe belekívánkozik. Mivel a levendula nálunk megunhatatlan, olykor e két szín ötvöződik: a sárgás narancs és a liláskék. Egy komplementer őrület, egy elképesztő ízvarázslat? Ki kell próbálni, mert a chili meg a fokhagyma, a forró vajon sistergős levendulával elképesztő messzeségekbe röpít. Tök- és levendularajongóknak egyszerűen kötelező fogás, próbáljátok csak ki!