Hozzávalók:
A piskótához:
- 36 dkg finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 360 ml Magyar Tej
- 10 dkg Magyar Natúr Joghurt
- 10 dkg Magyar Vaj
- 20 dkg cukor
- 1 kk fahéj
- 1 kk gyömbér
A töltelékhez:
- 3 db savanykás alma
- 10 dkg cukor
- 2 ek keményítő
- 2 ek víz
- 1/2 kk fahéj
A karamellöntethez:
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl Magyar Tej
- 2 dkg Magyar Vaj
Elsőként a tölteléket készítjük el. Az almákat meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Megszórjuk a cukorral, majd egy serpenyőben feltesszük főni. Egy pici vizet is tehetünk alá, hogy ne égjen meg. Amikor az alma kissé megpuhult, de azért még rá lehet harapni, akkor hozzáadjuk a fahéjat és a vízzel kikevert keményítőt. Egyet forralunk még rajta, majd hagyjuk kihűlni.
A piskótához elkeverjük a folyékony alapanyagokat, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, illetve a fűszereket ízlés szerint. Természetesen máshogyan is ízesíthetjük, jól áll neki a vanília és a kardamom is.
Ha mindennel elkészültünk, egy 18 centiméteres tortaformát alaposan kivajazunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a tészta kétharmadát. Ezután következik az almás töltelék melyet egyenletesen eloszlatunk. Végül az egészet betakarjuk a maradék tésztával. Százhetvenöt fokon körülbelül negyvenöt percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Fontos, hogy ne szárítsuk ki, a belseje maradjon szaftos.
Ha megsült a tortánk, és egy kicsit hűlt, elkészítjük a karamellöntetet. Egy vastag aljú serpenyőben felolvasztjuk a cukrot. Közben nem kevergetjük. Ha felolvadt, akkor apránként, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet és a vajat. Óvatosan dolgozzunk, mert a karamell nagyon forró. Amint a cukor újra elolvadt a tejben, és krémesre forrt a keverék, el is készültünk. Ekkor a tortánk tetejét megszurkáljuk, majd meglocsoljuk a karamellel.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.
Ajánljuk még: