Karamellás almatorta

Gasztro

Karamellás almatorta

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 36 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 360 ml Magyar Tej
  • 10 dkg Magyar Natúr Joghurt
  • 10 dkg Magyar Vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk gyömbér

A töltelékhez:

  • 3 db savanykás alma
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek keményítő
  • 2 ek víz
  • 1/2 kk fahéj

A karamellöntethez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dl Magyar Tej
  • 2 dkg Magyar Vaj

 

Tovább olvasok
karamellas-almatorta-recept-borbas-marcsi

 

Elsőként a tölteléket készítjük el. Az almákat meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Megszórjuk a cukorral, majd egy serpenyőben feltesszük főni. Egy pici vizet is tehetünk alá, hogy ne égjen meg. Amikor az alma kissé megpuhult, de azért még rá lehet harapni, akkor hozzáadjuk a fahéjat és a vízzel kikevert keményítőt. Egyet forralunk még rajta, majd hagyjuk kihűlni.

A piskótához elkeverjük a folyékony alapanyagokat, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, illetve a fűszereket ízlés szerint. Természetesen máshogyan is ízesíthetjük, jól áll neki a vanília és a kardamom is.

karamellas-almatorta-recept-borbas-marcsi

 

Ha mindennel elkészültünk, egy 18 centiméteres tortaformát alaposan kivajazunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a tészta kétharmadát. Ezután következik az almás töltelék melyet egyenletesen eloszlatunk. Végül az egészet betakarjuk a maradék tésztával. Százhetvenöt fokon körülbelül negyvenöt percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Fontos, hogy ne szárítsuk ki, a belseje maradjon szaftos.

Ha megsült a tortánk, és egy kicsit hűlt, elkészítjük a karamellöntetet. Egy vastag aljú serpenyőben felolvasztjuk a cukrot. Közben nem kevergetjük. Ha felolvadt, akkor apránként, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet és a vajat. Óvatosan dolgozzunk, mert a karamell nagyon forró. Amint a cukor újra elolvadt a tejben, és krémesre forrt a keverék, el is készültünk. Ekkor a tortánk tetejét megszurkáljuk, majd meglocsoljuk a karamellel.

 A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.