Kakaós marlenka

Gasztro

Kakaós marlenka

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek méz
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 3 db tojás
  • 55 dkg félfogós liszt (rétesliszt és finomliszt fele-fele arányban)
  • 3 ek natúr kakaó

Krém:

  • 4,5 dl sűrített tej (cukrozatlan)
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 ek méz
  • 20 dkg vaj

A tetejére: 4-5 dkg fekete csokoládé

kakaos-marlenka-recept-borbas-marcsi

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés:

A krémhez a sűrített tejet elkeverjük a cukorral, majd 15 percig forraljuk. A tojássárgákat kikeverjük, majd a forró tejből kiszedünk egy merőkanálnyit, és elkeverjük vele. Ezután a tojásos keveréket visszaöntjük a többi tejhez, és rövid ideig főzzük. Közben a mézet is belerakjuk. Ha látjuk, hogy krémes lesz és elkezd szépen sűrűsödni a keverék, akkor van készen. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a felkockázott vajat. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt, a vaj be fogja húzni a krémet, de nem lesz nagyon sűrű.

A tésztához a vajat, a cukrot és a mézet összemelegítjük, és hagyjuk, hogy a keverék elkezdjen kissé karamellizálódni. Ekkor hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd lehúzzuk a tűzről. A lisztet elkeverjük a kakaóval, majd hozzáadjuk a vajas keveréket. A három tojással együtt összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, öt adagra osztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Minden tésztaadagot 21x21 cm-es négyzetre nyújtunk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk. 6-7 percig sütjük, majd hagyjuk mindegyiket teljesen kihűlni. 

Végül összeállítjuk a süteményt. Betöltjük a lapokat a krémmel úgy, hogy a sütemény tetejére is jusson egy réteg. Reszelt fekete csokoládéval díszítjük a tetejét, majd legalább három órára hűtőbe rakjuk. Egy éjszakát is hagyhatjuk. Tálalás előtt egy órával érdemes kivenni a hűtőből.  

A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.

Ajánljuk még:

Mákod lesz, ha nem töketlenkedsz – két nagyszerű böjtös csemegét ajánlunk

A mák legtöbbször karácsonykor kerül terítékre, a sütőtök meg az őszi és a téli konyha alapanyaga. De még van belőlük, és nagyon jól illenek össze! Mindkettő gazdag vitamin- és ásványi anyag forrás, ráadásul szemet gyönyörködtető és izgalmas ízeket hoz a tél végi, kora tavaszi asztalra. Ráadásul böjtben is jó szolgálatot tesznek ezek az egyszerű, ám annál ízletesebb csemegék, amiket bűntudat nélkül fogyaszthatunk.

 

Már követem az oldalt

X