Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 5 tojássárgája
- 1 egész tojás
- só
- 3 dkg olvasztott vaj főzés után
- 1 tojás a kenéshez
Töltelék:
- 50 dkg sóágyon sült burgonya
- 15 dkg pecorino
- 30 dkg juhtúró
- 2 dkg olvasztott vaj
- só, bors
A tálaláshoz:
- 5 dl író
- zöldolaj
- lardo
Köret:
- 20 dkg vajban és vízben párolt japán csicsóka
- 15 dkg téli rókagomba
- só, bors
Elkészítés:
A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojások sárgájával és az egész tojással. Simára, teljesen egyneműre összedolgozzuk, majd becsomagoljuk és pihentetjük minimum egy órát.
A töltelékhez a burgonyát egészben, sóágyon megsütjük a sütőben 180 fokon. Ha kihűlt, meghámozzuk, majd burgonyanyomón átnyomjuk. Krémesre keverjük a juhtúróval, a reszelt pecorinóval és az olvasztott vajjal. Sóval és borssal ízesítjük. Ezután habzsákba töltjük.
Ha a tészta megpihent, akkor vékonyra nyújtjuk. Kb. 15 centiméteres tésztacsíkokra van szükségünk. A tésztacsíkot megkenjük felvert tojással. A tésztacsíkra, nem egészen a szélére a habzsák segítségével kiadagoljuk a tölteléket úgy, hogy mindegyik adag között hagyunk két ujjnyi helyet. Ezután a töltelékhez közelebb eső szélét a tésztának ráhajtjuk a töltelékre úgy, hogy egy kicsit túl is hajtjuk rajta. Fontos, hogy maradjon egy akkora töltetlen rész, mint amilyen széles az a rész, ami befedi a tölteléket. A töltelékek között és mellett óvatosan lenyomkodjuk a tésztát.
Ezután egy derelyevágó segítségével keresztben vágjuk adagokra a tésztát, hogy közben a töltelékes rész ráforduljon a maradék tésztára, és képződjön egy kis zseb, ahová majd a mártás be tud folyni. (Tulajdonképpen majdnem úgy fog kinézni, mint egy szaloncukor)
Ezután enyhén forró vízben kifőzzük a tésztákat kb. két és fél perc alatt. Ezután egy kevés olvasztott vajra szedjük rá.
A körethez a japán csicsókát megpároljuk fele víz, fele vaj keverékben. Nem kell puhára főzni, mielőtt megpuhulna, kapcsoljuk le alatta a tüzet, és hagyjuk még állni az edényben.
Tálalás előtt egy serpenyőben a csicsókát átpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát, hogy az is átforrósodjon, majd sózzuk, borsozzuk.
Az írót meglangyosítjuk, és egy kis zöldolajjal ízesítjük.
Ha mindennel elkészültünk, akkor a langyos, fűszeres íróval, a lardóval és friss kaporral tálaljuk a tésztát.
Ajánljuk még: