Isteni libapástétom

Gasztro

Isteni libapástétom

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Először levest főzünk a húsból, ennek hozzávalói:

  • 1 egész liba
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • vöröshagyma
  • zellergumó

A pástétomhoz:

  • 1 főtt tojás
  • 10 dkg vaj
  • fél citrom leve
  • fokhagyma
  • bors
  • Piros Arany

Elkészítés

A szokásos módon húslevest készítünk a libából a zöldségekkel. A libát feldaraboljuk, a bőrt lefejtjük a húsról, melyből kiváló tepertőt süthetünk. Először hideg vízben feltesszük a húst és megvárjuk, hogy felforrjon. Ha intenzívebb húslevet szeretnénk készíteni, akkor kicsit sűrűbb levest főzzünk, ne túl sok vízzel öntsük fel. Amikor már forr a víz, lehabozzuk, és tetszés szerint bezöldségezzük, sózzuk. Természetesen minél több, változatosabb zöldségeket használunk, annál ízletesebb lesz a levesünk. Az az ideális, ha jó aromás lesz a húslé, ami azért fontos, mert ezzel fogjuk még hígítani a pástétomot.

Amikor a hús puhára főtt és kissé kihűlt, külön edénybe szedjük ki a levesből a főtt húst és a főtt zöldségeket. A csontokról fejtsük le a liba húsát, ügyeljünk, hogy az apró kis csontokat is vegyük ki, mert nagyon kellemetlen, ha véletlenül benne marad és ráharapunk. Ezután húsdarálón daráljuk le, először a húst, utána a főtt zöldségeket, majd a megtisztított, főtt tojást, végül a vajat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a fél citrom levével ízesítsük a masszát, majd alaposan dolgozzuk össze. (Természetesen egyéni ízlés szerint is fűszerezhetjük: mustárral, zöldfűszerekkel.)

Ha lágyabb, kenhetőbb pástétomot szeretnénk készíteni, akkor több húslevet adagoljuk hozzá. Ha inkább a vághatóbb pástétomot szeretjük, akkor kevesebb levessel dolgozzuk össze, majd tegyük hűtőbe. Pár óra elteltével, amikor az ízek jól összeértek, fogyasztható is. Maximum 1 hétig tárolható hűtőszekrényben.

Nemcsak libából készíthetünk hasonló módon pástétomot, hanem bármilyen vadhúsból: vadnyúl, fácán, szarvas, vaddisznó. Sőt, akár sült vadhúsból is! Abban az esetben egy lédús sültet készítsünk, majd daráljuk le és ízlés szerint fűszerezzük.

 A cikk megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.

Ajánljuk még:

Észak karácsonyi városa és a marcipán hazája: Lübeck

„Észak karácsonyi városaként” hívogatja télen a látogatókat az egykori Hanza város, Lübeck. Ragyogó ünnepi pompájában, a Világörökség részeként tisztelt óváros karcsú tornyai tövében tényleg mesében érezhetjük magunkat. Az ünnepi csemege, a marcipán is innen indult világhódító útjára. Van hozzá egy nagyon jó receptünk is!