Grillezett paradicsom
Hozzávalók
- 4 nagy paradicsom
- őrölt feketebors, só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 szál kakukkfű
- 2 szál bazsalikom
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A paradicsomok tetejét keresztben bevágjuk, megszórjuk sóval, őrölt borssal. Az olajat összekeverjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott kakukkfűvel és bazsalikommal. A paradicsomok hasítékába kanalazzuk a fűszeres olajat, és egyenként alufóliába bugyoláljuk. Forró sütőbe vagy grillrácsra téve 10 percig sütjük, majd a fóliát kibontva reszelt sajttal gazdagon meghintjük, és addig sütjük tovább, míg a sajt szépen rápirul a tetejére.
Grillezett paradicsom – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Grillezett padlizsán ínyenceknek
Hozzávalók
- 4 kisebb padlizsán
- 1 dl olaj
- só, őrölt bors
- 1-1 csokor bazsalikom és petrezselyem
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ágacska rozmaring
- a tökmagpesztóhoz: 10 dkg tisztított tökmag
- fél dl tökmagolaj
- só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
Grillezett fűszeres padlizsán – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A zöldfűszereket a fokhagymával együtt egészen apróra vágjuk, és az olajba szórjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A padlizsánokat jó ujjnyi vastagon felszeleteljük, megsózzuk, és a fűszeres olajjal kenegetve, olykor megforgatva, faszénparázs felett megsütjük. A tökmagpesztóhoz a tökmagot finomra őröljük, majd a többi hozzávalóval együtt – a petrezselymet értelemszerűen felaprítva – simára turmixoljuk. A megsült padlizsánok mellé kínáljuk. A kisebb padlizsánokat hosszában félbevágva is megsüthetjük, vagy készülhet alufóliába csomagolva, sütőben is.
Grillezett puliszka
Hozzávalók
- 1 liter víz
- só
- 25 dkg kukoricadara
- 6 dkg vaj
- 3 evőkanál olaj
A pesztóhoz:
- 1 csokor friss bazsalikom
- 2-3 evőkanál fenyőmag
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 4 evőkanál parmezánforgács
Elkészítés
A vizet 1 mokkáskanál sóval fölforraljuk, a darát beleszórjuk. Kevergetve, kis lángon 6-8 percig főzzük. Egy közepes tepsit kivajazunk, a többi vajat a kukoricához adjuk, amit lefödve 10 percig duzzadni hagyunk. Utána kétujjnyi vastagon a tepsibe simítjuk, kb. 2 óra alatt kihűl, ezalatt megszilárdul. Utána szeletekre vágjuk, az olajjal megkenjük és közepesen forró grillsütőben vagy rostélyon, közepesen erős parázs fölött, kb. 8 percig sütjük. A pesztóhoz a bazsalikomot a fenyőmaggal meg a megtisztított fokhagymával együtt aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk az olajat és simára keverjük, kissé megsózzuk. A parmezánt csak tálalás előtt forgatjuk bele.
Grillezett puliszka – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Zsályás zöldségnyárs
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 2 húsos zöldpaprika
- 1 kisebb, zsenge cukkini
- 2 sárgarépa
- 20 dkg laskagomba
- 1 csokor zsályalevél
- 0,5 dl olaj
- 1 evőkanál grill-fűszer
- só
Elkészítés
A zöldségféléket megtisztítjuk, és falatnyi darabkákra vágjuk: a hagymákat negyedeljük, a cukkinit és a répát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a zöldpaprikát cikkekre szeljük. Zsályalevelekkel váltakozva szép színesen kis bambuszpálcákra húzzuk őket. Megsózzuk, majd a grill-fűszerrel elkevert olajjal megkenjük és fél órán át érleljük. Ezalatt néhányszor megforgatjuk és az alatta összegyűlő olajos levet újból rácsorgatjuk. Végül faszénparázs felett (esetleg grillsütőben) megsütjük.