Isteni grillezett zöldségek

Gasztro

Isteni grillezett zöldségek

Lilába öltözött padlizsán, illatos füvekkel sütve: amint felénk hozza a szél a rostélyon sülő finomságok páráját, szinte elolvadunk a gyönyörűségtől. Nyársra fűzött színes, koranyári zöldségek, kakukkfűtől illatos, tűztől ráncos paradicsom, és aranyra pirult puliszka-kockák. Még a legelszántabb húsevők is lesben állnak, vajon mikor készül el az első, befalni való adag? Legkedvesebb grill-zöldséges receptjeimből válogattam.

Grillezett paradicsom

Hozzávalók

  • 4 nagy paradicsom
  • őrölt feketebors, só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 szál kakukkfű
  • 2 szál bazsalikom
  • 10 dkg reszelt sajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A paradicsomok tetejét keresztben bevágjuk, megszórjuk sóval, őrölt borssal. Az olajat összekeverjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott kakukkfűvel és bazsalikommal.  A paradicsomok hasítékába kanalazzuk a fűszeres olajat, és egyenként alufóliába bugyoláljuk. Forró sütőbe vagy grillrácsra téve 10 percig sütjük, majd a fóliát kibontva reszelt sajttal gazdagon meghintjük, és addig sütjük tovább, míg a sajt szépen rápirul a tetejére.

Grillezett paradicsom – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Grillezett padlizsán ínyenceknek

Hozzávalók

  • 4 kisebb padlizsán
  • 1 dl olaj
  • só, őrölt bors
  • 1-1 csokor bazsalikom és petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ágacska rozmaring
  • a tökmagpesztóhoz: 10 dkg tisztított tökmag
  • fél dl tökmagolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem

Grillezett fűszeres padlizsán – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Elkészítés

A zöldfűszereket a fokhagymával együtt egészen apróra vágjuk, és az olajba szórjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A padlizsánokat jó ujjnyi vastagon felszeleteljük, megsózzuk, és a fűszeres olajjal kenegetve, olykor megforgatva, faszénparázs felett megsütjük. A tökmagpesztóhoz a tökmagot finomra őröljük, majd a többi hozzávalóval együtt – a petrezselymet értelemszerűen felaprítva – simára turmixoljuk. A megsült padlizsánok mellé kínáljuk. A kisebb padlizsánokat hosszában félbevágva is megsüthetjük, vagy készülhet alufóliába csomagolva, sütőben is.

Grillezett puliszka

Hozzávalók

  • 1 liter víz
  • 25 dkg kukoricadara
  • 6 dkg vaj
  • 3 evőkanál olaj

A pesztóhoz:

  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 2-3 evőkanál fenyőmag
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál parmezánforgács

Elkészítés

A vizet 1 mokkáskanál sóval fölforraljuk, a darát beleszórjuk. Kevergetve, kis lángon 6-8 percig főzzük. Egy közepes tepsit kivajazunk, a többi vajat a kukoricához adjuk, amit lefödve 10 percig duzzadni hagyunk. Utána kétujjnyi vastagon a tepsibe simítjuk, kb. 2 óra alatt kihűl, ezalatt megszilárdul. Utána szeletekre vágjuk, az olajjal megkenjük és közepesen forró grillsütőben vagy rostélyon, közepesen erős parázs fölött, kb. 8 percig sütjük. A pesztóhoz a bazsalikomot a fenyőmaggal meg a megtisztított fokhagymával együtt aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk az olajat és simára keverjük, kissé megsózzuk. A parmezánt csak tálalás előtt forgatjuk bele.

Grillezett puliszka – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Zsályás zöldségnyárs

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 húsos zöldpaprika
  • 1 kisebb, zsenge cukkini
  • 2 sárgarépa
  • 20 dkg laskagomba
  • 1 csokor zsályalevél
  • 0,5 dl olaj
  • 1 evőkanál grill-fűszer

Elkészítés

A zöldségféléket megtisztítjuk, és falatnyi darabkákra vágjuk: a hagymákat negyedeljük, a cukkinit és a répát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a zöldpaprikát cikkekre szeljük. Zsályalevelekkel váltakozva szép színesen kis bambuszpálcákra húzzuk őket. Megsózzuk, majd a grill-fűszerrel elkevert olajjal megkenjük és fél órán át érleljük. Ezalatt néhányszor megforgatjuk és az alatta összegyűlő olajos levet újból rácsorgatjuk. Végül faszénparázs felett (esetleg grillsütőben) megsütjük.

Ajánljuk még:

Nyári zsenge, amely hivalkodás nélkül fenséges – a tökfőzelék

„A tökfőzeléket szeretem látni a főzelékes tálban, pirosló sertéskarmonádli, vagyis rövidkaraj feltéttel, és ropogósra sült liba mellé, amely jó szívvel vállalja a tökfőzeléket is” – írja Magyar Elek, az Ínyesmester nagyhírű szakácskönyvében. Legtöbben azonban a menzás tökfőzelékre gondolva inkább semmilyen formában sem szeretnek találkozni a tökkel. Pedig egy tál tökfőzelék többet mond el a család történetéről, mint gondolnánk.