Húsos laska

Gasztro

Húsos laska

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 db M-es tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 csipet só

A raguhoz:

  • 25 dkg marhahús
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • frissen őrölt bors
  • friss petrezselyem
Tovább olvasok

Elkészítés:

2 tojásból, 20 dkg lisztből és egy csipet sóból sima felületű, kemény tésztát gyúrunk. Ha elkészültünk, becsomagoljuk, és szobahőmérsékleten legalább egy órán át hagyjuk pihenni. Ekkorra a tésztánk majd kissé elterül, és nyújtható állagúvá válik. 

Közben elkészíthetjük a ragut. Egy nagyobb serpenyőben egy kanálnyi olívaolajon üvegesre pároljuk a finomra reszelt vöröshagymát. Amikor a hagyma megdinsztelődött, hozzáadjuk a darált húst. Az ételt ezután ízesítjük sóval és frissen őrölt borssal, majd készre főzzük. Várjuk meg, hogy a hús szaftot engedjen, és abban pároljuk puhára. Ha túl száraznak érezzük, akkor egy kevés vizet önthetünk alá, de nem szabad, hogy bő leve legyen. 

Amíg elkészül a ragu, kisodorhatjuk a tésztát. Ezúttal nem kell vékonynak lennie, inkább a gyufatésztára hasonlítson, annál is egy kicsivel lehet vastagabbra hagyni. Olyan széles csíkokat vágjunk belőle, amilyen a tészta vastagsága. Ezután körülbelül félarasznyi hosszúra szabdaljuk fel a csíkokat. 

Ha elkészültünk, lobogó, sós vízben néhány perc alatt kifőzzük a friss tésztát, majd a főzőléből azonnal szedünk a serpenyőbe, és elkeverjük a hússal. Ha szükséges, sózzuk meg ízlés szerint, és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Egy leheletnyi friss petrezselyemmel tálaljuk. 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.




 

Már követem az oldalt

X