Gasztro

„Hűsítő” a nyárba: a klasszikus jégkifli

 Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 csésze tejföl
  • 1 csésze zsír
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 3 csésze liszt
  • kristálycukor

Elkészítés:

A tejfölben egy kiskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Ha már jó habos, hozzáadjuk a liszthez, és a zsírral együtt megdagasztjuk a tésztát. A liszt minőségétől függően adhatunk még hozzá egy kis lisztet, ha szükséges. Miután a tészta összeállt, és már nem ragad, két órát pihentetjük a hűtőben. (Lágyabb, zsírosabb masszát kell kapnunk, mintha kalácsot készítenénk – ettől nem kell megijedni.) Ha a tésztánk megpihent, kivesszük a hűtőből, és négy részre osztjuk. A négy cipóból hosszúkás rudakat sodrunk, amelyeket egyenlő darabokra szabdalunk. A darabkákból kifliket formázunk, alaposan megforgatjuk kristálycukorban, és 160 fokon 15 perc alatt rózsaszínűre sütjük őket. Amikor pirulni kezdenek, vegyük ki a sütőből, nehogy kiszáradjanak.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.