„Hűsítő” a nyárba: a klasszikus jégkifli

Gasztro

„Hűsítő” a nyárba: a klasszikus jégkifli

 Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 csésze tejföl
  • 1 csésze zsír
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 3 csésze liszt
  • kristálycukor

Elkészítés:

A tejfölben egy kiskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Ha már jó habos, hozzáadjuk a liszthez, és a zsírral együtt megdagasztjuk a tésztát. A liszt minőségétől függően adhatunk még hozzá egy kis lisztet, ha szükséges. Miután a tészta összeállt, és már nem ragad, két órát pihentetjük a hűtőben. (Lágyabb, zsírosabb masszát kell kapnunk, mintha kalácsot készítenénk – ettől nem kell megijedni.) Ha a tésztánk megpihent, kivesszük a hűtőből, és négy részre osztjuk. A négy cipóból hosszúkás rudakat sodrunk, amelyeket egyenlő darabokra szabdalunk. A darabkákból kifliket formázunk, alaposan megforgatjuk kristálycukorban, és 160 fokon 15 perc alatt rózsaszínűre sütjük őket. Amikor pirulni kezdenek, vegyük ki a sütőből, nehogy kiszáradjanak.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.