Hozzávalók
- 12 szem nagy, érett füge vagy 1 koszorú aszalt füge
- 2-3 evőkanál fügelekvár (ehhez receptet ITT találtok)
- 0,5 dl muskotályos fehérbor
- kb. 1 dl tej
- kb. 1 dl tejszín
- 3 ek joghurt
- 2 ek cukor
- csipet só
- fél tk gyömbér
A tálaláshoz:
- 1 dl tejszínből vert tejszínhab
- 1 csomag vaníliás cukor
- mandulaforgács
Elkészítés
Ha aszalt fügével dolgozunk, elsőként a gyümölcs szárait eltávolítjuk, majd egy tálba annyi bort öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Legalább 2-3 órát hagyjuk állni, de egy éjszakát is lehet. Miután jól átjárta a bor a gyümölcsöt, apró darabokra vágjuk és egy edénybe tesszük.
Ha friss fügével dolgozunk, mindezt a munkát megspórolhatjuk! Akkor csak aprítsuk negyedekre a fügét, tegyük egy turmixgépbe, és adjunk hozzá minden folyékony hozzávalót. A folyadék mennyisége a fügék méretétől is függ: elképzelhető, hogy a jó állaghoz a fent megadottaknál valamivel kevesebb vagy valamivel több kell majd! Ha aszalt fügével dolgozunk, garantáltan több folyadékra lesz szükségünk!
A fügelekvárt is hozzáadhatjuk, az az ízek fokozásában segít, de ha úgy tetszik, ki is hagyhatjuk!
Ha minden hozzávaló bekerült a gépbe, összeturmixoljuk. Ha szükséges, pici vízzel vagy tejjel hígíthatjuk. Ezután ízesítsük cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval és egy pici gyömbérrel. Vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal és mandulaforgáccsal, hidegen tálaljuk.
Ajánljuk még: