Hideg fügeleves

Gasztro

Hideg fügeleves

Friss fügéből a legjobb leves!

Hozzávalók

  • 12 szem nagy, érett füge vagy 1 koszorú aszalt füge
  • 2-3 evőkanál fügelekvár (ehhez receptet ITT találtok)
  • 0,5 dl muskotályos fehérbor
  • kb. 1 dl tej
  • kb. 1 dl tejszín
  • 3 ek joghurt
  • 2 ek cukor
  • csipet só
  • fél tk gyömbér

A tálaláshoz:

  • 1 dl tejszínből vert tejszínhab
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • mandulaforgács

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Ha aszalt fügével dolgozunk, elsőként a gyümölcs szárait eltávolítjuk, majd egy tálba annyi bort öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Legalább 2-3 órát hagyjuk állni, de egy éjszakát is lehet. Miután jól átjárta a bor a gyümölcsöt, apró darabokra vágjuk és egy edénybe tesszük.

Ha friss fügével dolgozunk, mindezt a munkát megspórolhatjuk! Akkor csak aprítsuk negyedekre a fügét, tegyük egy turmixgépbe, és adjunk hozzá minden folyékony hozzávalót. A folyadék mennyisége a fügék méretétől is függ: elképzelhető, hogy a jó állaghoz a fent megadottaknál valamivel kevesebb vagy valamivel több kell majd! Ha aszalt fügével dolgozunk, garantáltan több folyadékra lesz szükségünk!

A fügelekvárt is hozzáadhatjuk, az az ízek fokozásában segít, de ha úgy tetszik, ki is hagyhatjuk! 

Ha minden hozzávaló bekerült a gépbe, összeturmixoljuk. Ha szükséges, pici vízzel vagy tejjel hígíthatjuk. Ezután ízesítsük cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval és egy pici gyömbérrel. Vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal és mandulaforgáccsal, hidegen tálaljuk.

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!