Házi rizses csoki

Gasztro

Házi rizses csoki

Antal Csilla receptje.

Keresztanyámnak volt egy receptje, amit mindig ünnepekkor vett elő. Alig vártam kislányként, hogy ilyenkor látogatóba menjünk hozzájuk, hogy újra megízlelhessem ezt az igazán egyszerű édességet, mely valami miatt gyerekkorom egyik meghatározó desszertje volt – krémes állagú házi csokoládé puffasztott rizzsel.

 
Antal Csilla

Hozzávalók:

  • 0,5 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj

 

  • 10 dkg zsíros tejpor
  • 2 ek natúr kakaópor
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 2 dkg puffasztott rizs

Elkészítés:

A vizet a cukorral és a vajjal együtt feltesszük főni. Néhány percig forraljuk, hogy szépen habozzon. Nem kell sűrűre főzni, csak annyira, hogy a vajas-cukros keverék egységessé váljon. Ezután lehúzzuk a tűzről, és egy kézi habverő segítségével belekeverjük a tejport, a kakaóport és a vaníliás cukrot. Végül a puffasztott rizst is óvatosan beleforgatjuk.

Ezután egy kisebb, kb. 22x14 cm-es tepsit kibélelünk folpackkal, és elsimítjuk benne a csokoládét. Akár őzgerincformába is tölthetjük, akkor szeleteket tudunk vágni belőle. Ha lapos edénybe tesszük, akkor pedig szögletesre tudjuk darabolni. Legalább 3-4 órára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. Ilyen módon az állaga inkább krémesebb, olvadósabb, nagyon kellemes, én így szeretem. Ha azt szeretnénk, hogy stabilabb, keményebb legyen, akkor adhatunk a masszához egy evőkanál zselatint is.

Ebből az adagból kb. 3 táblányi csokoládé lesz

 

 
 

 

 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.