Házi krémes

Gasztro

Házi krémes

Húsvétkor szinte bizonyosan mindig készült nálunk házi krémes. Mivel ilyenkor, a disznóvágások után minden háznál akadt egy adag háj, pont megfelelő volt ez a recept. Ráadásul a krémhez számos tojásra is szükség van, így még inkább kapcsolódik és illő is ehhez a szép ünnephez.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 50 dkg háj
  • 3 ek 10 százalékos ecet
  • 65 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 dkg só
  • 5 dkg cukor
  • kb. 3 dl langyos víz

A krémhez:

  • 1 liter tej
  • 2 rúd vanília
  • 24 dkg tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 9 dkg keményítő
  • 20 dkg tojásfehérje
  • 17 dkg cukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A hájat alaposan megtisztítjuk, leszedjük a hártyáról, kiszedjük belőle az ereket. Ezután ledaráljuk, majd hozzáadunk 3 evőkanál ecetet, és összegyúrjuk a liszttel. Felhasználásig hideg helyen tároljuk.

Ezután elkészítjük a rétestésztát. A lisztet a tojások sárgájával, a csipet sóval, a cukorral és kb. 3 dl langyos vízzel alaposan összedolgozzuk. Ha úgy érezzük, hogy túl lágy, adhatunk hozzá még kevés lisztet.

A tésztánkat ezután hosszasan és jól megdolgozzuk: ha gyúrjuk és a deszkához csapkodjuk, akkor sima és jó levegős lesz. Végül 30-40 percig egy tállal letakarva langyos helyen pihentetjük.

Pihentetés után vékonyra nyújtjuk a tésztát, és megkenjük a háj egyharmad részével, majd hajtogatjuk. Nagyon fontos megjegyezni a hajtogatás receptjét, mert ez a hájas tészta sikerének titka. Tehát van egy nagy, téglalap alakúra nyújtott tészta megkenve a hájjal. A téglalap hosszabbik oldalának felénk eső részét felhajtjuk a tészta kétharmadáig, majd a felső, maradék egyharmad részt ráhajtjuk. Így három réteg lesz egymáson. Ezt követően a jobb kezünkkel felhajtjuk jobbról szintén a tésztacsík kétharmadáig a tésztát, és a maradék egyharmadot pedig a bal kezünkkel aláhajtjuk. Egy fogvájóval jelöljük be a tészta felénk eső oldalát, mert amikor ismételjük a hajtogatást, akkor ugyanebben az állásban kell folytatni. Így véletlenül sem forgatjuk el.

Ezután a hűtőszekrénybe téve újra pihentetjük, majd még kétszer megismételjük a műveletet, tehát nyújtjuk a tésztát, majd megkenjük a hájjal, és újra hajtogatjuk.

Végül négyszögletesre nyújtjuk, és négy egyenlő részre vágjuk.

Két lapra lesz szükségünk a krémeshez. A hájas tészta másik feléből készülhet szerelmes levél, hájas rétes vagy sós, sajtos hájas rúd.

Két egyenlő nagyságú lapot nyújtunk. Ezeket egy megzsírozott és liszttel megszórt tepsi tetején 220 fokon körülbelül 5-5 perc alatt kisütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejet feltesszük forralni a vaníliával. Közben a tojások sárgáját 15 dkg cukorral és a keményítővel simára keverjük. Amikor a tej már forró, kb. 60- 70 fokos, kimerünk belőle egy keveset, és a sárgájás keverékhez öntjük, közben végig keverjük. Erre a műveletre azért van szükség, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékleteket. Ha a tej felforrt, folyamatos keverés mellett beleöntjük a sárga krémet, majd az egészet addig melegítjük, míg újra felforr, és besűrűsödik. Közben a fehérjét 17 dkg cukorral együtt kemény habbá verjük. Ha a krém elkészült, lehúzzuk a tűzről, és a fehérjehab egyharmadát erőteljes mozdulatokkal elkeverjük benne. A maradék habot laza mozdulatokkal egy kézi habverő segítségével szintén hozzáadjuk. Miután a krém kihűlt, megtöltjük a lapokat, és a krémesek tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral. Azonnal tálaljuk, hogy a lap még roppanós maradjon!

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.