Határtalanul – az 1001 cukkinis ételen túl

Gasztro

Határtalanul – az 1001 cukkinis ételen túl

Természetes, hogy akinek kiskertje van, feltétlenül ültet néhány tő cukkinit. Könnyű termeszteni, a kezdő kertész is örömét leli benne. Olyan jó nézegetni május elején, amikor felpattan a mag, amikor kibújnak az első kis sziklevelek, ahogy szárba szökken a pici palánta. Azután, ha jó helyre talált, elkezd nőni, növekedni a cukkini, és augusztus végére felér a garázs tetejére. Vagy ellepi a komposztot, befutja a magaságyást, szétterül a virágoskertben.

Bálint Gyuri bácsi, a jól ismert Bálint gazda a hetvenes évek elején honosította meg a cukkinit az országban. A tökfőzelék- és rántott tök gyűlölők valószínűleg nem különösebben láttak ebben boldogságot, de a kertbarátok és a zöldségkedvelők örömmel üdvözölték az új jövevényt, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Akinek terem szép cukkinije, szívesen ad belőle másoknak is, és jó érzéssel állítják ki az őszi termékbemutatókon a kisebb-nagyobb, egyenes és görbe, gömbölyű és gyönyörű, zöld, sárga, fehér és ezek kombinációiban kacérkodó tökféléiket.

Zucchini flowers on a old wooden table.

Fotó: 123RF

 

Tovább olvasok

A világ persze változott, a cukkini most ott van szinte egész évben a zöldséges kínálatában, aki pedig ültet néhány tövet, megtapasztalhatja, hogy a cukkini nem ismer határokat. Sem a szó szoros értelmében, mert ha megszereti a helyet, elterebélyesedik. A szó átvitt értelmében is határtalan, mert szinte minden ételt el lehet készíteni belőle a levestől a rántott hús-utánzattól a citromos lekváron át a fahéjas pitéig, a lehetőségeknek csak a képzelőerő szabhat határt.

Nekünk ilyenkor nagy kedvencünk a tejszínes-cukkinis tészta: a hosszú, vékony csíkokra metélt, majd kellő mennyiségű vöröshagymán fonnyasztott, friss petrezselyemmel gazdagon megszórt cukkinihez adjuk a kifőtt spagettit. Tejszínnel és egy merőkanálnyi jó húslevessel összeforralva lesz krémes, könnyű nyári ebéd, vagy köret a grillen sült pecsenye mellé.

Tejszínes-cukkinis tészta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A cukkinis tekercs, darált hússal magyaros ízekkel vagy a hajszálvékony cukkiniszeletbe göngyölt, fűszeres halfilével. Ez utóbbi az ünnepi menüben is felcsillant, hiszen látványos és könnyen elkészíthető. A hosszú cukkinicsíkok a valóságban is összeölelkeznek a rájuk fektetett, finoman borsozott halfilével. A tálba állítgatott tekercsek apróra vagdalt paradicsommal, kevés fokhagymával és rengeteg kaporral kevert tejszínben fürdenek a sütőben. És ha már kezdenek pirulni, egy kis vajmorzsa és reszelt sajt tetézi be, mielőtt az asztalra kerülne.

Cukkinitekercs tengeri halfilével – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A burgonyás-cukkinis nudli akkor kínálja magát, amikor már őszbe kezd fordulni a nyár. A megszokott krumplinudli tésztájához finomra reszelt, majd jól kinyomkodott cukkini kerül. Ha jól összegyúrtuk, lobogó vízben kifőzhető, vagy morzsába hempergetve, forró zsiradékban aranyszínűre süthető. És akár egy sült cukkinis mártogató sem olyan rossz mellé, amibe beletunkolhatjuk a ropogós kérgű nudlikat.

Burgonyás-cukkinis nudli – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A sok termés láttán képzeletben elutazhatunk a cukkini hazájába, Olaszországba. Ott ugyanis nem növesztenek dundi, félméteres terméseket, hanem arasznyi korukban vágják le őket, amikor a cukkini a legfinomabb és még hetyke virágot visel a hegyén. Ez a kis termés megpárolva, megsütve tényleg isteni, a virágot pedig meg is tölthetjük. A virágok különleges csemegék, ha megtöltve, megpárolva, vagy akár bundában sütve készítjük el őket.

Young Zucchini With Flowers

Fotó: 123RF

A legszebb cukkini-példányokból érdemes magot fogni, és feliratozott papírzacskóban eltenni, hogy amikor előkerül a tavaszi ültető kedvünk, máris legyen kéznél vetőmag.

Mag, amiből adhatunk barátainknak, elcserélhetjük egy magbörzén, így is biztosítva a fajták sokszínűségét és a minél izgalmasabb gasztronómiai élvezeteket.