Hámán-táska

Gasztro

Hámán-táska

Rosenstein Tímea receptje

Hozzávalók

  • 350 g rétesliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g hideg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 2 tojás

A töltéshez:

  • kemény szilvalekvár

A kenéshez:

  • 1 egész tojás

Elkészítés

A réteslisztet elkeverjük a porcukorral, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a jéghideg felkockázott vajjal. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a tojásokat is. Ekkor a tésztánk nagyon lágy lesz, de ettől ne ijedjünk meg. Alaposan csomagoljuk be frissen tartó fóliába, majd tegyük a hűtőbe legalább egy órára.

Ezután enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Mindegyik kör közepére teszünk egy jó adag kemény szilvalekvárt.

Ezután a köröket három oldalról felhajtjuk, és a csücsköket összecsípjük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét. A süteményt körben lekenjük felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tölthetjük mákkal, dióval vagy más lekvárral is, de fontos, hogy a tölteléknek legyen tartása, és ne folyjon ki sütés közben!