Gasztro

Habkönnyű túrónudli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 75 g vaj
  • 1 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 bionarancs reszelt héja
  • 250 g tehéntúró
  • 100 g finomliszt
  • 20 dkg zsemlemorzsa 
  • porcukor
  • tejföl

Elkészítés

A nudli tésztájához első lépésként olvasszuk fel a vajat, majd hagyjuk legalább langyosra hűlni. Ekkor keverjük hozzá a tojást, a két zacskó vaníliás cukrot, egy pici sót, és reszeljük hozzá a citrusok héját. Fontos, hogy csak kezeletlen, biogyümölcsöket használjunk!

A túrót törjük kicsit össze, majd dolgozzuk bele a tojásos masszába. Utoljára szitáljuk bele a lisztet, ilyen módon készítve sokkal könnyebb és lágyabb masszát kapunk. A tésztát keverés után lefedve pihentessük a hűtőben minimum 30 percet. Míg a tésztánk pihen, pirítsuk meg a zsemlemorzsát egy serpenyőben.

A pihentetett tésztából gyúrjunk ujjnyi vastag rudacskákat, és 2-3 liter lobogó vízben főzzük őket készre. Egyszerre ne rakjunk túl sok nudlit a vízbe, mert könnyen visszahűthetik a folyadékot, és össze is tapadhatnak.

A kifőtt nudlikat a megpirított morzsára szedjük rá, amiben alaposan át is forgatjuk őket. Fahéjas porcukorral és édes tejföllel tálaljuk!

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.