Nálunk jó ideje tért hódítottak a gyökérzöldségek. Szeretem őket, mert gazdaságosak és változatos finomságokat lehet belőlük készíteni. Ha van otthon egy jókora csomag leveszöldség, abból lehet ünnepi zöldségkrémleves, rozmaringos pirított zöldségköret, zabpelyhes zöldségfasírt, bundában sült ropogós zöldség. Készíthetünk belőle salátát, szendvicskrémet, mártogatót: itt az ideje, hogy túllépjünk a levesben főtt zöldség unalmas uralmán!
Zöldséges szendvicskrém provence-i ihlettel
Hozzávalók:
- 30 dkg vegyes gyökérzöldség (paszternák, zeller, sárgarépa, petrezselyemgyökér)
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ágacska rozmaring
- 50 ml olívaolaj
- só
- őrölt bors
- 6-8 szál friss levendulavirág
Elkészítés:
A zöldséget megtisztítjuk, felszeleteljük és az apróra vágott hagymával együtt tűzálló tálba tesszük. Két evőkanál olajjal megöntözzük, jól összeforgatjuk. Hozzáadjuk a rozmaringot, a fokhagymát és lefedve előmelegített sütőbe tesszük. 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük: a zöldség legyen puha, és az a jó, ha egy kicsit karamellizálódott! Ha langyosra hűlt, pépesítjük, és annyi olajat adunk hozzá, hogy kellemesen kenhető legyen. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és friss levendulavirágokat morzsolunk bele. Néhány órára behűtjük, hogy az ízek összeérjenek.
Zellerrudacskák tökmagos bundában
Hozzávalók:
- 1 nagyobb zeller
- 2 evőkanál citromlé
- só
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 10-15 dkg liszt
- 10 dkg tökmag
- a sütéshez: olaj
A sárgarépa salátához:
- 40 dkg sárgarépa
- 1 citrom
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál méz
- csipetnyi só és őrölt bors
Elkészítés:
A zellert megtisztítjuk, ujjnyi rudakra vágjuk és citromos, sós vízben két percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A tojásokat felverjük, a tejjel meg a liszttel simára keverjük. A tökmag felét megdaráljuk (vagy mozsárban megtörjük) és a masszába keverjük. A zellerdarabokat egyenként a tökmagos tésztába mártjuk és bő, forró olajban aranyszínűre sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük és a maradék tökmagban megforgatjuk.
A répasalátához a megtisztított sárgarépákat gyufaszálnyi darabokra vágjuk. A citrom levével, lereszelt sárga héjával, mézzel elkeverjük, csipetnyi sóval és őrölt borssal ízesítjük. Finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a tökmagbundás zeller mellé.
Hamis lazac
Hozzávalók:
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg zeller
- 3 gerezd fokhagyma
- fél csokor petrezselyem
- 10-12 dkg majonéz
- só
Elkészítés:
A megtisztított sárgarépát és a zellert finomra reszeljük. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, az egészen apróra vágott petrezselymet. A majonézzel alaposan összekeverjük, csipetnyit megsózzuk. Jól záródó edényben behűtjük, friss kenyérrel fogyasztjuk. Nevét onnan kapta, hogy leányaim szerint éppen olyan színe van, mint a lazackrémnek.
Zöldségfasírt
Hozzávalók:
- 30 dkg vegyes gyökérzöldség (zeller, fehér- és sárgarépa, paszternák, cékla, ami éppen kéznél van)
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, kakukkfű, szurokfű
- 1 marék friss, vagy 1 evőkanál szárított körömvirág-szirom
- 8-10 dkg zabpehely
- 2 tojás
- a sütéshez: olaj vagy zsír
Elkészítés:
A megtisztított gyökérfélét nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát. Megsózzuk, beleütjük a tojásokat és a felaprított fűszerekkel ízesítjük, beleszórjuk a körömvirágszirmot. Annyi zabpehellyel dolgozzuk össze, amennyit felvesz, és néhány órára lefedve pihentetjük, hogy a zabpehely jól megdagadjon, magába szívja a nedvességet. A masszából olajos tenyérrel pogácsákat formálunk, alaposan összenyomkodjuk, majd forró zsiradékban vagy sütőpapírral borított tepsin, olajjal megspriccelve 200 fokon mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
Készülhet tojás nélkül is, ekkor még erősebben nyomkodjuk össze a pogácsákat, és tepsiben sütjük, félidőn egy lapát segítségével megfordítjuk, hogy szép pirosra süljön.
Zöldségkrémleves
Hozzávalók:
- 60 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zeller, patisszon, gyökér stb.)
- 2 evőkanál olaj
- só, őrölt fehérbors
- 1 evőkanál rizsliszt
Elkészítés:
A megtisztított zöldséget apróra vágjuk, és olajon megfonnyasztjuk. 8 dl vízzel felöntjük, megsózzuk, ízesítjük őrölt borssal, és fedő alatt puhára főzzük. Ha a zöldségek megpuhultak a levesben, kevés meleg vízzel elkevert rizsliszttel besűrítjük, finoman átforraljuk. Botmixerrel pépesítjük és azon melegében tálaljuk pirított zöldségchipsszel, esetleg egy csöpp tejföllel.
Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: