Gulyás

Gasztro

Gulyás

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek sertészsír
  • 1 kis fej zeller a zöldjével együtt
  • 1 kis fej karalábé
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 75 dkg főzni való burgonya
  • 2 ek. fűszerpaprika
  • 1 szem kápia
  • 2-3 szem koktélparadicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A húst falatnyi darabokra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A zsírt egy nagyobb edényben megolvasztjuk, majd rádobjuk a hagymát a hússal együtt. Megszórjuk az egészet sóval, majd dinszteljük.

Ha a hús már levet engedett, meghintjük egy kanál fűszerpaprikával, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk, borsozzuk, és majdnem készre főzzük a húst. 

A fehérrépát, sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a karalábéval és a zellerrel is így járunk el. A burgonyát meghámozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk.

Ha a hús már több mint félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket, egy szem felaprított kápia parikát, néhány koktélparadicsomot és két gerezd fokhagymát. Ekkor kerül bele a második kanál fűszerpaprika is, illetve a zeller zöldje. Húsz perc múlva jöhet bele a burgonya, majd öt perc múlva a csipetke. Így főzzük készre.

 

Ajánljuk még:

Elfeledett Márton-napi szokásaink: a hagyományokat követve rendet vághatunk kint is, bent is

A böjt előtti utolsó dús lakomának nem csak szimbolikus jelentése volt a hagyományos kultúrában. Márton napja afféle vízválasztó is volt a gazdasági év szokásrendjében: ekkor zárult „hivatalosan” a betakarítási és betakarodási időszak, amit szövetségek megerősítésével vagy éppen felbontásával pecsételtek meg. Többek között ekkor gyakorolták a ma már szinte feledésbe merült pásztorköszöntés hagyományát is.