Grízes gyümölcsös sütemény

Gasztro

Grízes gyümölcsös sütemény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A vizes piskótához:

  • 6 darab tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek víz
  • 8 ek finomliszt

A töltelékhez:

  • 100 gramm vaj
  • 1 kanál porcukor
  • fél kiló idénygyümölcs (ribizli, sárgabarack, málna)
  • fél liter tej
  • 6 ek búzadara
  • 3 ek cukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a vizet is. Az alapanyagok keverését  legegyszerűbb robotgéppel végezni, úgy is legalább tíz percig tart.

A fehérjét verjük kemény habbá, majd dolgozzuk a tojássárgájához. Ezután a lisztet keverjük hozzá több részletben adagolva. A kész masszát simítsuk közepes méretű, sütőpapírral bélelt formába (őzgerinc, torta vagy tepsi), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.

Míg megsül, elkészítjük a krémet. A grízes réteghez felforraljuk a tejet, majd belerakjuk a búzadarát és a cukrot. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik. Amíg a sűrű tejbegríz kihűl addig felverjük a vajat a porcukorral. A kihűlt tejbegrízt a óvatosan hozzáadagoljuk a vajas cukros elegyhez, majd belekeverjük a gyümölcsöt. 

A piskótát három részbe vágjuk, megtöltjük a grízes réteggel. A tetejét porcukorral hintjük, és néhány óra pihentetés után tálaljuk. 

Extra megoldás: ha a piskótát a krémezés előtt pogácsaszaggatóval felvágjuk, apróbb, de elegánsabb süteményeket kapunk. Mint itt:

Ajánljuk még:

7 ország karácsonyi asztala – mit esznek Európában karácsonykor?

Minden nemzetnek megvannak a saját, hagyományos karácsonyi ételei: méghozzá nagyon különlegesek! Érdemes egy kicsit megismerkedni velük, netán ihletet kapni egy-egy fogás elkészítéséhez! Körbejártuk hát Európát, hogy kiderüljön, mi kerül a karácsonyi asztalra egy kicsivel arrébb!