Hozzávalók
A vizes piskótához:
- 6 darab tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek víz
- 8 ek finomliszt
A töltelékhez:
- 100 gramm vaj
- 1 kanál porcukor
- fél kiló idénygyümölcs (ribizli, sárgabarack, málna)
- fél liter tej
- 6 ek búzadara
- 3 ek cukor
Elkészítés
Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a vizet is. Az alapanyagok keverését legegyszerűbb robotgéppel végezni, úgy is legalább tíz percig tart.
A fehérjét verjük kemény habbá, majd dolgozzuk a tojássárgájához. Ezután a lisztet keverjük hozzá több részletben adagolva. A kész masszát simítsuk közepes méretű, sütőpapírral bélelt formába (őzgerinc, torta vagy tepsi), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.
Míg megsül, elkészítjük a krémet. A grízes réteghez felforraljuk a tejet, majd belerakjuk a búzadarát és a cukrot. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik. Amíg a sűrű tejbegríz kihűl addig felverjük a vajat a porcukorral. A kihűlt tejbegrízt a óvatosan hozzáadagoljuk a vajas cukros elegyhez, majd belekeverjük a gyümölcsöt.
A piskótát három részbe vágjuk, megtöltjük a grízes réteggel. A tetejét porcukorral hintjük, és néhány óra pihentetés után tálaljuk.
Extra megoldás: ha a piskótát a krémezés előtt pogácsaszaggatóval felvágjuk, apróbb, de elegánsabb süteményeket kapunk. Mint itt:
Ajánljuk még: