Grízes gyümölcsös sütemény

Gasztro

Grízes gyümölcsös sütemény

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók a vizes piskótához:

  • 6 darab tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek víz
  • 8 ek finomliszt

A töltelékhez:

Tovább olvasok
  • 100 gramm vaj
  • 1 kanál porcukor
  • fél kiló idénygyümölcs (ribizli, sárgabarack, málna)
  • fél liter tej
  • 6 ek búzadara
  • 3 ek cukor

Elkészítés:

Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a vizet is. Az alapanyagok keverését  legegyszerűbb robotgéppel végezni, úgy is legalább tíz percig tart.

A fehérjét verjük kemény habbá, majd dolgozzuk a tojássárgájához. Ezután a lisztet keverjük hozzá több részletben adagolva. A kész masszát simítsuk közepes méretű, sütőpapírral bélelt formába (őzgerinc, torta vagy tepsi), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.

Míg megsül, elkészítjük a krémet. A grízes réteghez felforraljuk a tejet, majd belerakjuk a búzadarát és a cukrot. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik. Amíg a sűrű tejbegríz kihűl addig felverjük a vajat a porcukorral. A kihűlt tejbegrízt a óvatosan hozzáadagoljuk a vajas cukros elegyhez, majd belekeverjük a gyümölcsöt. 

A piskótát három részbe vágjuk, megtöltjük a grízes réteggel. A tetejét porcukorral hintjük, és néhány óra pihentetés után tálaljuk. 

Extra megoldás: ha a piskótát a krémezés előtt pogácsaszaggatóval felvágjuk, apróbb, de elegánsabb süteményeket kapunk. Mint itt:

Ajánljuk még:

Epres finomságok a közelgő anyák napjára

Az ellenállhatatlan földieper maga a tavasz. Nincs, akit ne kötnének gyöngéd érzelmek hozzá! Hiszen ő az első pirosság, akit oly nagyon vártunk, s olyan szerényen, szelíden bújik meg a levélzuhatag védelmében. Alig engedi a napsugár felé fordítani fejecskéit, szégyenlősen lehajtja, mosolyog. Féltőn érintjük meg, magunkhoz emeljük, megszemléljük: milyen elragadó, kecses és könnyű, hogy fülig pirul megilletődöttségében. Az aromájában benne van minden, ami a május, vagy ha túlzottan sietne, az április: a virágillat, a madárdal, a tavasz, a szeretet.

 

Már követem az oldalt

X