Gombócleves és pirított gombóc

Gasztro

Gombócleves és pirított gombóc

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 50 dkg burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 1 dl zsír
  • 1 tojás

A leveshez:

  • 1-1,5 dl paradicsomlé
  • 1 db kápia paprika
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem vagy újhagyma

A pirított gombóchoz:

  • 2 szelet kovászos kenyér
  • 1 ek mangalicazsír
  • a tálaláshoz porcukor és lekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk és kockára vágjuk, majd feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Enyhén sózzuk. Amikor a burgonya puhára főtt, egy tálba szedjük, összetörjük és megsózzuk. A főzőlevet ne öntsük ki, mert ez lesz a levesünk alapja! Félretesszük, és elkészítjük a gombóctésztát. Meg kell várnunk, amíg a krumpli egy kicsit kihűl, mert ha forrón adjuk hozzá a lisztet, akkor csomós lesz. Miután a tetejére szórtuk a lisztet, felforrósítjuk a zsírt, és ráöntjük. Ne ijedjünk meg, kicsit sercegni fog! Ismét várunk egy kicsit, hogy kihűljön, majd beleütjük a tojást, és közepesen kemény gombóctésztát gyúrunk. Ezután körülbelül 5 centi átmérőjű, nagyobb gombócokat formázunk belőle.

A főzőlevet közben visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a paradicsomlevet. A paprikát felaprítjuk, és egy kevés zsiradékon megdinszteljük. Ezt is a leveshez adjuk. Ezután, ha szükséges, akkor még sózzuk, és beletesszük az őrölt pirospaprikát is. Végül a gombócok felét is belehelyezzük. Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, el is készült az étel. Tálaláskor még megszórjuk friss petrezselyemmel vagy újhagymával.

A maradék gombócokat sós vízben kifőzzük. Közben egy serpenyőben egy kevés mangalicazsíron megpirítjuk a felkockázott kenyeret. Ha a gombócok megfőttek, rögtön átszedjük őket a kenyérhez, és rövid ideig az egészet még pirítjuk.  

Tálalhatjuk édesen lekvárral és porcukorral, de akár sósan is egy kis tejföllel és szalonnával.

pirított gombóc

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.