Gasztro

Gombás töltött csirke

A karácsonyi pulykatöltés előtt edzésként is praktikus elkészíteni ezt az ételt. 

Hozzávalók

  • 1 egész csirke
  • ½ kg gomba
  • 2 db zsömle
  • 1 fej vöröshagyma
  • kakukkfű
  • bors

Elkészítés

A csirkét kicsontozzuk úgy, hogy a fél csirke húsa (mell, comb, szárny) egyben maradjon, és a bőr ne sérüljön. A fél csirkéből a combcsontot is kivesszük, csak a szárnycsontját hagyjuk meg, a szárnyvégét is levágjuk. A másik oldalával is ugyanígy járunk el.

Elkészítjük a tölteléket. A gombát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Minimális zsiradékon megpirítjuk a felaprított hagymát a gombával, ízesítjük sóval, borssal és a kakukkfűvel, a levét elforraljuk.

Ha kicsit kihűlt, összegyúrjuk a tejben áztatott zsömlével, és ha szükséges, még utána ízesítjük. A csirkehúst kiterítjük, enyhén sózzuk, rátesszük a tölteléket, majd összetekerjük úgy, hogy a szárnycsontja legfelül, a bőre pedig kívül legyen. Összekötözzük. Ugyanígy teszünk a másik darabbal is. Kevés zsiradékon a húsok mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk, utána sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

 

 
 

 

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.