Gombás nyúlragu

Gasztro

Gombás nyúlragu

Ritkán kerül nyúl az asztalra. Pedig jóízű, fehérjében gazdag, zsírban és koleszterinben szegény, húsa omlós, és nem száraz. A hús színe hasonlít a csirkéhez, és azok is fogyaszthatják, akik egyes szárnyasokat mellőzni kénytelenek étrendjükből. Nálunk időről-időre készül valami finom nyúl, leginkább valamilyen szaftos raguban tálalom fel. Például erdei gombával, akkor is, ha nem vad, hanem házi.

Hozzávalók

  • 80 dkg nyúlhús
  • 30 dkg erdei gomba (vagy 5 dkg szárított)
  • 5 dkg zsír
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál búzakeményítő
  • 1 dl száraz fehérbor
  • őrölt bors
  • kakukkfű
  • petrezselyem

Elkészítés

A húst lefejtjük a csontról, majd a csontokból egy jó erős, húsleveshez hasonló alaplevet főzünk belőlük. A lefejtett húst kockára vágjuk. A serpenyőben felhevítjük a zsírt, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Ha üvegesre pirult, hozzáadjuk a húst és a gombát. Ha szárított gombát használunk, azt felhasználás előtt legalább 12 órára áztassuk be, majd a levével együtt adjuk a húshoz.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Az alaplét rászűrjük, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, és puhára pároljuk. Ha a hús puha, tejszínes habarással besűrítjük, majd a kevés borral pikánssá tesszük. Tálalás előtt finomra vágott zöldpetrezselyemmel gazdagítjuk. Héjában sült burgonyával kínáljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még: