Gombás libamájjal töltött libanyak

Gasztro

Gombás libamájjal töltött libanyak

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2 db libanyakról lefejtett, egészben hagyott bőr
  • 15 dkg hízott libamáj
  • 15 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt bors
  • majoranna
  • 1 főtt tojás
  • 1 egész, nyers tojás
  • libazsír
  • 1 db zsömle
  • hús alaplé

A körethez:

  • 3-4 db nagyobb burgonya
  • húsos szalonna
  • sajt

Hozzávalók a salátához:

  • 3 fej lilahagyma
  • ecet
  • cukor

Elkészítés

A megtisztított libanyakról egyben lehúzzuk a bőrét, és az egyik végét bevarrjuk, hogy jól tudjuk majd tölteni.  Elkészítjük a tölteléket. A hagymát vékonyan félkarikára vágjuk és megdinszteljük a libazsíron. Hozzáadjuk a szeletekre vágott májat és a megtisztított, felszeletelt gombát és megpirítjuk. A zsömlét előzőleg tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk és a gombás májhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha szeretjük, majorannával is megszórjuk. Amikor már jól összesültek a hozzávalók, beleütjük a nyers tojást, elkeverjük és beletesszük a kockára vágott főtt tojást is. Egyet forralunk rajta és már le is vehetjük a tűzről a tölteléket. Egy kicsit hagyjuk kihűlni, majd töltsük bele a két libanyak bőrébe. Nem kell nagyon feszesre tölteni. Ha elkészültünk, bevarrjuk a nyakakat, majd a húslébe előfőzzük. Amikor körülbelül 60 fokos az alaplé, akkor tegyük bele a nyakakat, és nagyon fontos, hogy ne erős tűzön, ne lobogó lébe főzzük meg.  

Ha elkészült, enyhén kizsírozott tepsibe helyezzük, ha kimaradt töltelék, azt is mellé tesszük, a burgonyákkal együtt. 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Sütés közben, párszor locsoljuk meg a nyakakat egy kis libazsírral.

A köret elkészítése:

A burgonyát héjában, félpuhára főzzük. A szalonnát és a sajtot közepesen vékony szeletekre vágjuk. A krumplikba szeleteket vágunk, de úgy, hogy nem vágjuk teljesen végig, csak körülbelül a 2/3-áig, hogy ne essen szét, és minden burgonyaszelet közé teszünk egy-egy szelet szalonnát és sajtot is.

A saláta elkészítése:

Először a salátalevet készítjük el. Kevés ecetbe elkeverünk egy kevés cukrot és egy csipet sót. Nem kell megvárnunk, hogy a cukor teljesen felolvadjon az ecetben, mert a hagyma úgyis enged egy kis levet és akkor felolvad majd a cukor is. A lilahagymát vékonyan félkarikára vágjuk és összekeverjük a salátalével. Hagyjuk állni egy kis ideig, hogy az ízek összeérjenek.

A cikk megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.

Ajánljuk még:

„Hazánknak czímere; áldott a ki hozta!” – az őszinte töltött káposzta

Nálatok is ott rotyog már, a fazékban? A fenyőillattal keveredő aromái a karácsonyi hangulat balzsamos összetevői.
Vannak hagyományos, őszinte ételek, amelyekkel nem lehet hazudni. Ilyen a töltött káposzta is: ott van benne a friss hús íze, a jól ismert fűszerek aromája. Tudjuk, mit várhatunk tőle, s legfeljebb csak akkor kapjuk fel a fejünket, ha valami szokatlant vélünk felfedezni benne. Talán nem véletlenül vált a karácsony egyik ikonikus fogásává.