Gombás, lencsés egytálétel

Gasztro

Gombás, lencsés egytálétel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 30 dkg csiperke 
  • 1 szál póréhagyma
  • 4 cikk fokhagyma
  • 50 dkg lencse
  • 1 nagy evőkanál 20%-os tejföl
  • 2 nagy burgonya
  • olívaolaj
  • bors
  • víz

Tálaláshoz:

  • 20%-os tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lencsét legalább két órára beáztatjuk. A gombafejeket megmossuk, lecsöpögtetjük és négybe vágjuk, majd kevés olívaolajon jól lepirítjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és felkarikázzuk. Ezt is hozzáadjuk a piruló gombához. Megpucoljuk és felaprítjuk a fokhagymát is, és hozzáadjuk a gombához. Folyamatos kevergetéssel ügyelünk, hogy ne kapjon oda, és miután kissé összefőttek az ízek, felöntjük az ételt vízzel, és hozzáadjuk a lencsét. Az egészet sózzuk és borsozzuk, esetleg más kedvenc zöldfűszerünkből is tehetünk hozzá egy csipetnyit.

Amikor a lencse puhulni kezd, beletesszük a tejfölt, és átforraljuk. Közben meghámozzuk a két nagy burgonyát, és vékonyra szeleteljük. A lencsés ragut beleöntjük egy kiolajozott tűzálló tálba, a tetejét pedig befedjük a vékony burgonyaszeletekkel, és egy kis olívaolajjal is meglocsoljuk. Mehet a sütőbe 200 °C fokra. Amikor a burgonya megpirult, el is készült a gombás, lencsés egytálételünk.

Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.