Hozzávalók
- 30 dkg csiperke
- 1 szál póréhagyma
- 4 cikk fokhagyma
- 50 dkg lencse
- 1 nagy evőkanál 20%-os tejföl
- 2 nagy burgonya
- olívaolaj
- só
- bors
- víz
Tálaláshoz:
- 20%-os tejföl
Elkészítés
A lencsét legalább két órára beáztatjuk. A gombafejeket megmossuk, lecsöpögtetjük és négybe vágjuk, majd kevés olívaolajon jól lepirítjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és felkarikázzuk. Ezt is hozzáadjuk a piruló gombához. Megpucoljuk és felaprítjuk a fokhagymát is, és hozzáadjuk a gombához. Folyamatos kevergetéssel ügyelünk, hogy ne kapjon oda, és miután kissé összefőttek az ízek, felöntjük az ételt vízzel, és hozzáadjuk a lencsét. Az egészet sózzuk és borsozzuk, esetleg más kedvenc zöldfűszerünkből is tehetünk hozzá egy csipetnyit.
Amikor a lencse puhulni kezd, beletesszük a tejfölt, és átforraljuk. Közben meghámozzuk a két nagy burgonyát, és vékonyra szeleteljük. A lencsés ragut beleöntjük egy kiolajozott tűzálló tálba, a tetejét pedig befedjük a vékony burgonyaszeletekkel, és egy kis olívaolajjal is meglocsoljuk. Mehet a sütőbe 200 °C fokra. Amikor a burgonya megpirult, el is készült a gombás, lencsés egytálételünk.
Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.