Kakaós tortalap
- 18 dkg finomliszt
- 6 dkg rizsliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 12,5 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 3,5 dkg natúr kakaópor
- 2,5 dl langyos víz
- 2 tojás
- 10 dkg zsíros tejföl
Gesztenyés krém
- 50 dkg édes gesztenyepüré
- 5 dl zsíros tejszín
Csokoládéganache
- 10 dkg 60 %-os csokoládé
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban simára keverjük az olvasztott vajat, a cukrot, a kakaóport és a langyos vizet. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sót is. Végül a tejfölt tesszük bele, és szép simára kikeverjük.
Egy lapos, sütőméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a tésztát. Egyenletesen elsimítjuk, majd betesszük sülni 170 fokra. Körülbelül 15-16 perc alatt sül készre, tűpróbával ellenőrizhetjük.
Ha megsült, kivesszük a sütőből, és egy nagyobb deszka segítségével kiborítjuk a tepsiből. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a gesztenyemasszát villával összetörjük. Ha natúr masszát használunk, ízesítsük ízlés szerint cukorral és rummal vagy rumaromával. A tejszínt jéghidegre hűtjük, majd felverjük. Először az egyharmadával fellazítjuk a gesztenyemasszát, majd óvatos mozdulatokkal a maradékot is hozzáforgatjuk. Ezután a krémet a kihűlt tortalapra simítjuk. Figyeljünk, hogy egyenletesen kenjük meg. Ha elkészültünk, hűtőben pihentessük a süteményt legalább két órán át.
Ezután elővesszük a hűtőből, és a széleit egyenesre levágjuk. Végül a megkent tortalapot hosszában és széltében is kettévágjuk, majd óvatosan egymásra helyezzük a negyedeket.
A csokoládéganache-hoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd ráöntjük a feldarabolt csokoládéra, és addig kevergetjük, míg a csokoládé elolvad, és a keverék teljesen egynemű és krémes lesz. Hagyjuk visszahűlni, majd óvatosan a torta tetejére öntjük. Figyeljünk, hogy ne nagyon folyjon le az oldalára. Ha a ganache elkezd kötni, akkor egy kanál segítségével kissé mintázzuk meg.
Tálalás előtt egy órára hűtsük be.
A cikk megjelenését a METRO támogatja.
Ajánljuk még: