Gasztro

Gesztenyés bukta – egy nem mindennapi sütemény

Itt a gesztenyeszezon!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt   
  • 4 kanál aludttej vagy kefir
  • 1 darab tojás
  • 1 kiskanál só
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,5 dl tej
  • 10 dkg vaj

A kenéshez: 1 egész felvert tojás

A töltelékhez:

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg cukor
  • 3 kanál tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 kiskanál rum

 

Elkészítés

Az élesztőt kevés tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A liszteket egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval, a kristálycukorral majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, a langyos tejet és elkezdjük dagasztani a tésztát.

Mikor már kezd összeállni, beletesszük az aludttejet is, majd folyamatosan adagoljuk bele az olvasztott vajat. Egy viszonylag lágy tésztát dagasztunk. Miután alaposan kidolgoztuk, langyos helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Amíg a tészta kel, összeállítjuk a tölteléket, a gesztenyemasszát kikeverjük a többi hozzávalóval. 

Amikor jó a tészta, a nyújtódeszkát alaposan belisztezzük és ráborítjuk a megkelt tésztát, majd nagyjából fél centi vastagra nyújtjuk. Ezután körülbelül 6×6 centis kockákra vágjuk. Minden darab közepére teszünk a gesztenyés töltelékből. Vigyázzunk: fontos, hogy a töltelék végig érjen a tészta közepén! Ha kész van, feltekerjük.

Kizsírozott, kilisztezett tepsibe egymás mellé helyezzük a buktákat, ne túl szorosan, mert még kelni fognak. Letakarva még egy negyed órát – húsz percet hagyjuk pihenni, majd megkenjük a tetejüket felvert tojással. Előmelegített 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük őket.  

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.