Gesztenyés bukta, egy nem mindennapi sütemény

Gasztro

Gesztenyés bukta, egy nem mindennapi sütemény

Itt a gesztenyeszezon!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt   
  • 4 kanál aludttej vagy kefir
  • 1 darab tojás
  • 1 kiskanál só
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • a kenéshez 1 egész felvert tojás

 

Tovább olvasok

A töltelékhez:

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg cukor
  • 3 kanál tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 kiskanál rum

 

Elkészítés:

Az élesztőt kevés tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A liszteket egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval, a kristálycukorral majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, a langyos tejet és elkezdjük dagasztani a tésztát.

Mikor már kezd összeállni, beletesszük az aludttejet is, majd folyamatosan adagoljuk bele az olvasztott vajat. Egy viszonylag lágy tésztát dagasztunk. Miután alaposan kidolgoztuk, langyos helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Amíg a tészta kel, összeállítjuk a tölteléket, a gesztenyemasszát kikeverjük a többi hozzávalóval. 

Amikor jó a tészta, a nyújtódeszkát alaposan belisztezzük és ráborítjuk a megkelt tésztát, majd nagyjából fél centi vastagra nyújtjuk. Ezután körülbelül 6×6 centis kockákra vágjuk. Minden darab közepére teszünk a gesztenyés töltelékből. Vigyázzunk: fontos, hogy a töltelék végig érjen a tészta közepén! Ha kész van, feltekerjük.

Kizsírozott, kilisztezett tepsibe egymás mellé helyezzük a buktákat, ne túl szorosan, mert még kelni fognak. Letakarva még egy negyed órát – húsz percet hagyjuk pihenni, majd megkenjük a tetejüket felvert tojással. Előmelegített 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük őket.  

Ajánljuk még:

Ételek, amiknek jól áll a majonéz: 8 fogást ajánlunk

A majonéz nem bonyolult alapanyag, de annál jobb: tojás és olaj adja az alapját, de ízesíthetjük citrommal, tárkonnyal, tormával és még annyi minden mással! Aztán finom falatokra tehetjük, hogy mesteri párosítások révén jobbnál jobb ízkombinációkat alkossunk!

 

Már követem az oldalt

X