Gesztenyés bukta – egy nem mindennapi sütemény

Gasztro

Gesztenyés bukta – egy nem mindennapi sütemény

Itt a gesztenyeszezon!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt   
  • 4 kanál aludttej vagy kefir
  • 1 darab tojás
  • 1 kiskanál só
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,5 dl tej
  • 10 dkg vaj

A kenéshez: 1 egész felvert tojás

A töltelékhez:

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg cukor
  • 3 kanál tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 kiskanál rum

 

Elkészítés

Az élesztőt kevés tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A liszteket egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval, a kristálycukorral majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, a langyos tejet és elkezdjük dagasztani a tésztát.

Mikor már kezd összeállni, beletesszük az aludttejet is, majd folyamatosan adagoljuk bele az olvasztott vajat. Egy viszonylag lágy tésztát dagasztunk. Miután alaposan kidolgoztuk, langyos helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Amíg a tészta kel, összeállítjuk a tölteléket, a gesztenyemasszát kikeverjük a többi hozzávalóval. 

Amikor jó a tészta, a nyújtódeszkát alaposan belisztezzük és ráborítjuk a megkelt tésztát, majd nagyjából fél centi vastagra nyújtjuk. Ezután körülbelül 6×6 centis kockákra vágjuk. Minden darab közepére teszünk a gesztenyés töltelékből. Vigyázzunk: fontos, hogy a töltelék végig érjen a tészta közepén! Ha kész van, feltekerjük.

Kizsírozott, kilisztezett tepsibe egymás mellé helyezzük a buktákat, ne túl szorosan, mert még kelni fognak. Letakarva még egy negyed órát – húsz percet hagyjuk pihenni, majd megkenjük a tetejüket felvert tojással. Előmelegített 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük őket.