Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 4 kanál aludttej vagy kefir
- 1 darab tojás
- 1 kiskanál só
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 3,5 dl tej
- 10 dkg vaj
A kenéshez: 1 egész felvert tojás
A töltelékhez:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg cukor
- 3 kanál tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 kiskanál rum
Elkészítés
Az élesztőt kevés tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A liszteket egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval, a kristálycukorral majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, a langyos tejet és elkezdjük dagasztani a tésztát.
Mikor már kezd összeállni, beletesszük az aludttejet is, majd folyamatosan adagoljuk bele az olvasztott vajat. Egy viszonylag lágy tésztát dagasztunk. Miután alaposan kidolgoztuk, langyos helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Amíg a tészta kel, összeállítjuk a tölteléket, a gesztenyemasszát kikeverjük a többi hozzávalóval.
Amikor jó a tészta, a nyújtódeszkát alaposan belisztezzük és ráborítjuk a megkelt tésztát, majd nagyjából fél centi vastagra nyújtjuk. Ezután körülbelül 6×6 centis kockákra vágjuk. Minden darab közepére teszünk a gesztenyés töltelékből. Vigyázzunk: fontos, hogy a töltelék végig érjen a tészta közepén! Ha kész van, feltekerjük.
Kizsírozott, kilisztezett tepsibe egymás mellé helyezzük a buktákat, ne túl szorosan, mert még kelni fognak. Letakarva még egy negyed órát – húsz percet hagyjuk pihenni, majd megkenjük a tetejüket felvert tojással. Előmelegített 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük őket.