Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- 1 dkg élesztő
- kb 1 dl tej
- 7 dkg vaj
- 5 dkg sertészsír
Töltelék:
- 70 dkg főtt gesztenye
- kb 15 dkg vaj
- 1 dl víz
- 20 dkg cukor
Elkészítés
A töltelékhez a gesztenyék héját keresztalakban bevagdossuk, majd feltesszük őket főni bő vízben. Körülbelül fél óra alatt el is készülnek. Ekkor kivesszük őket a vízből, és langyosra hűtjük. Leszedjük róluk a héjat, és a belső hártyás részt is. A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk. A meghámozott gesztenyéket botmixerrel pürésítjük, közben pedig hozzáadjuk a masszához a szirupot is. Végül a puha vajat is beledolgozzuk.
A lisztet, a vajat, a zsírt és a porcukrot egy deszkán elmorzsoljuk. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk egy pici cukorral, és a tésztához öntjük. Teszünk bele egy egész tojást is, egy pici sót, majd jól összedolgozzuk. Hideg helyen néhány órát pihentetjük.
Ha a tészta már lehűlt, 3 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk őket téglalap alakúra és egyenletes vastagságúra, majd rákenjük a tölteléket. (A tepsink hosszánál kb. két cm-rel hosszabbra nyújtsuk ki a tésztákat!) Egészen a tészta széléig kenjük a tölteléket, és itt is figyelünk, hogy a töltelék vastagsága kellően egyenletes legyen.
Ezután a téglalap alakú tészták rövidebb végeit egy-egy ujjnyira visszahajtjuk, majd a hosszabb oldalnál kezdve óvatosan feltekerjük. A rudakat végül kizsírozott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Ezután egy fapálcikával mindegyiket végigszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon áramlani sütés közben, majd mindegyiket lekenjük felvert tojással. Megvárjuk, hogy megszáradjanak, majd újra lekenjük őket, így lesz szép márványos a tetejük, ha megsülnek. 180 °C-on 35-40 perc alatt készülnek el.
Ajánljuk még: