Gasztro

Gesztenyekrémleves

Borbás Marcsi receptje

Az ünnepekre nem muszáj bonyolult fogásokat készíteni, anélkül is lenyűgözhetjük a családot néhány remek ízkombinációval. A gesztenyekrémleves esetében sem kell hosszasan a tűzhely mellett állni, viszont fontos, hogy tökéletesen selymesre turmixoljuk. 

Hozzávalók

  • 50 dkg tisztított gesztenye
  • 4 dl zöldségalaplé
  • 2 dkg vaj
  • 1,5 dl zsíros tejszín
  • 4-5 szelet bacon
  • 1 ek barnacukor
  • durvára őrölt bors

Elkészítés

A gesztenyét az alaplével feltesszük főni. Enyhén sózzuk. Miután puhára főtt, a gesztenye egyharmadát kivesszük belőle. A maradékot az alaplével krémesre turmixoljuk. Közben tejszínnel selymesítjük. Ízesítjük egy kevés barnacukorral és durvára őrölt borssal, majd alacsony lángon még rövid ideig forraljuk.

A bacont nagyobb darabokra vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk. Ezután kiszedjük a pirult darabokat, és ugyanabba a serpenyőbe teszünk egy adag vajat. Ezen a vajon az egészben hagyott gesztenyéket átpirítjuk.

Ha mindennel elkészültünk, tálalhatjuk is az ünnepi levest a pirult baconnel és a gesztenyével.

Ajánljuk még:

Húsvét a határon túl – kár lenne elfeledni ezeket a népszokásokat

Az év hagyományosan legnagyobb sátoros ünnepének szokás- és hiedelemvilága igen változatos képet mutat, ahogy az is, mit őriztünk meg a régiek gyakorlatából, és mi az, amire már csak kulturális kuriózumként emlékezünk. Húsvét a belső és külső feltámadás ünnepe, és bár manapság leginkább egyénre szabottan és szűkebb családi körben éljük meg, tágabb kontextusban sok értékes gondolatot, hiedelmet és hagyományt tartogat Kárpát-medencei közösségünk számára.