Francia hagymaleves (gluténmentesen)

Gasztro

Francia hagymaleves (gluténmentesen)

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2 dkg vaj
  • 3-4 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1-2 szál zsenge póréhagyma
  • púpozott teáskanál só
  • 2-3 ág kakukkfű
  • bors ízlés szerint
  • 1 dl fehérbor
  • 6-7 dl alaplé (vagy víz)
  • 1 dl tejszín
  • 20 dkg sajt
  • adagonként 1-2 szelet pirított baguette (gluténmentes)

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk, a hagymákat darabokra vágjuk, és megdinszteljük rajta. Egészen sokáig érdemes dinsztelni, hogy karamellizálódjon a hagyma. Sózzuk, és ha szükséges, egy fél mokkáskanál cukrot is adhatunk hozzá, hogy még jobban karamellizálódjon. Kakukkfűvel is ízesítjük.

Míg a hagyma dinsztelődik, lereszeljük a sajtot. Ezzel és a tejszínnel fogjuk besűríteni a levest.

Ha jól megkaramellizálódott a hagyma, felöntjük fehérborral, és jól kiforraljuk, hogy a bor alkoholtartalma ne, viszont az íze benne legyen az ételben. Hozzáadjuk a borsot, az alaplevet és a tejszínt. Érdemes zsírosabb, sűrűbb tejszínnel dolgozni, finomabb és krémesebb lesz tőle a leves. Hozzáadjuk a reszelt sajt háromnegyedét, és addig kevergetjük, míg az teljesen felolvad.

Ekkor már tálalhatjuk is a levest, de ha még finomabb ételt szeretnénk, érdemes adagonként tűzálló tálba szedni, egy-két szelet pirított baguette-et helyezni rá, arra sajtot halmozni és a sütőben összesütni az egészet. Amikor piros a tetején a sajt, máris forrón tálaljuk.

Borbás Marcsi ezt a hagymalevest így készítette el:

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.