Hozzávalók
- 2 dkg vaj
- 3-4 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 szál újhagyma
- 1-2 szál zsenge póréhagyma
- púpozott teáskanál só
- 2-3 ág kakukkfű
- bors ízlés szerint
- 1 dl fehérbor
- 6-7 dl alaplé (vagy víz)
- 1 dl tejszín
- 20 dkg sajt
- adagonként 1-2 szelet pirított baguette (gluténmentes)
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk, a hagymákat darabokra vágjuk, és megdinszteljük rajta. Egészen sokáig érdemes dinsztelni, hogy karamellizálódjon a hagyma. Sózzuk, és ha szükséges, egy fél mokkáskanál cukrot is adhatunk hozzá, hogy még jobban karamellizálódjon. Kakukkfűvel is ízesítjük.
Míg a hagyma dinsztelődik, lereszeljük a sajtot. Ezzel és a tejszínnel fogjuk besűríteni a levest.
Ha jól megkaramellizálódott a hagyma, felöntjük fehérborral, és jól kiforraljuk, hogy a bor alkoholtartalma ne, viszont az íze benne legyen az ételben. Hozzáadjuk a borsot, az alaplevet és a tejszínt. Érdemes zsírosabb, sűrűbb tejszínnel dolgozni, finomabb és krémesebb lesz tőle a leves. Hozzáadjuk a reszelt sajt háromnegyedét, és addig kevergetjük, míg az teljesen felolvad.
Ekkor már tálalhatjuk is a levest, de ha még finomabb ételt szeretnénk, érdemes adagonként tűzálló tálba szedni, egy-két szelet pirított baguette-et helyezni rá, arra sajtot halmozni és a sütőben összesütni az egészet. Amikor piros a tetején a sajt, máris forrón tálaljuk.
Borbás Marcsi ezt a hagymalevest így készítette el:
Ajánljuk még: