Hozzávalók
- 40 dkg fogasfilé
- 2 ek. olívaolaj
- 5 dkg vaj
- bors
- só
A mártáshoz:
- 2 dl zsíros tejszín
- 5 dkg vaj
- 2 dl száraz fehérbor
- ½ citrom héja
- friss kapor
- só
A gombához:
- 25 dkg shimeji gomba
- (fehér és barna vegyesen)
- 1 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- só
A rákhoz:
- 25 dkg rák
- 1 ek. olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- só
Elkészítés
A rákot forró serpenyőben megpirítjuk kevés olívaolajon. Ha már szép színe van, adunk hozzá aprított fokhagymát. Egy-két percig még kevergetjük, majd felöntjük a fehérborral és megsózzuk. Óvatosan átkeverjük, hogy minden pörzsanyag feloldódjon a serpenyő aljáról, majd hagyjuk készre párolódni a rákot. Figyeljünk, hogy az alkohol kiforrjon közben, csak a bor finom aromái maradjanak benne az ételben.
A gombát megtisztítjuk, levágjuk a tönkről, majd forró serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. Ezt is fokhagymával és borssal ízesítjük. Ha elkészült, meg is sózzuk.
A mártáshoz a fehérbort redukáljuk, vagyis jól beforraljuk. Így biztosan nem marad benne alkohol, viszont az íze intenzívebbé válik. Közben a vajat felolvasztjuk, majd a tejszínnel összeforraljuk. Közben meg is sózzuk. Hozzáadjuk a bort, majd teszünk hozzá friss kaprot, illetve reszelt citromhéjat. Ekkor már nem főzzük tovább.
A halat megsózzuk, majd forró serpenyőben, olívaolajon kezdjük el sütni. Bőrrel lefelé tesszük az edénybe, és figyelünk, hogy ne húzódjon össze. Egy fakanállal óvatosan lenyomkodjuk, miközben sül. Ha látjuk, hogy a hő szépen áthúzódott a húsán, akkor óvatosan megfordítjuk. Borssal ízesítjük, és dobunk mellé egy kis vajat is. Így sütjük készre.
Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a halat, a rákot és a gombát a tejszínes mártással.
Ajánljuk még: