Erdei gombapörkölt reszelt tésztával

Gasztro

Erdei gombapörkölt reszelt tésztával

Farkas Richárd receptje

Hozzávalók

A gombaalapléhez:

  • 50 g szárított gomba
  • 3 dl forró víz

A gombapaprikáshoz:

  • 500 g májusi pereszke
  • 1 dl fermentált gombaszósz
  • 45 g barna vaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. galagonyán füstölt paprika
  • 3 ek. kecsketejföl
  • 1 ek. liszt
  • só,
  • bors

A reszelt tésztához:

  • 200 g liszt
  • 6 tojássárga
  • 3 ek. víz
  • 1 csipet só

A hajdinaropogóshoz:

  • 100 g hajdina
  • 0,5 liter olaj

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés 

A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. Barnított vajon klasszikus pörköltalapot indítunk, vagyis lassú tűznél megdinszteljük a hagymát, majd gombaalaplével felöntjük. Így főzzük puhára a hagymát és fokhagymát. 

Az összevágott gombát forró serpenyőben kezdjük el pirítani, szintén barnított vajon. Fermentált gombaszósszal adjuk meg a sóját. Ha a gomba megpirult, hozzáadjuk a pörköltalaphoz, és 15 percet főzzük.

A kecsketejfölt kikeverjük a liszttel, és hőkiegyenlítés után a pörköltbe keverjük, felforraljuk és levesszük a tűzről.

A reszelt tésztához kemény tésztát gyúrunk, amit hűtőben pihentetünk, majd lereszelünk. 180 C fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután forró serpenyőben barna vajon megfuttatjuk, majd szakaszosan felengedjük a gombaalaplével, és rizottószerűen körülbelül 15 percig főzzük.

A hajdinaropogóshoz 180 C fokos olajban ropogósra sütjük a hajdinaszemeket kb. 10 másodperc alatt. Végül papírtörlőn leszárítjuk.

Tálaláskor a tarhonya közepére kanalazzuk a gombapörköltet, megszórjuk a hajdinaropogóssal és savanyított medvehagyma terméssel. Egy kanál kecsketejfölt kanalazunk a tetejére.