Epres-tejcsokoládés pite

Gasztro

Epres-tejcsokoládés pite

Omlós tészta, epres tejcsokoládékrémmel – létezik vajon ennél jobb süti?!

Hozzávalók:

Az omlós tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • néhány kanál hideg víz

A töltelékhez:

  • egy kis üveg (házi) eperlekvár

Az epres tejcsokikrémhez:

  • 270 g jó minőségű tejcsokoládé
  • 160 g eperpüré (kb. 300 g eper leturmixolva, átpasszírozva, beforralva)
  • 4 tk akácméz
  • 30 g puha vaj
  • 3-4 tk balzsamecet

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az omlós tésztához a hideg hozzávalókból minél gyorsabb mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Ehhez érdemes a vajat és a vizet fagyasztóba, a lisztet pedig hűtőbe tenni egy fél órára. A vajat nagylyukú sajtreszelőn reszeljük bele a porcukros lisztbe, ez is segíti a tészta gyors összeállítását. Ha kész a tészta, tegyük folpack fóliába csomagolva a hűtőbe, legalább fél órára.

Ezután a hideg tésztát vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy cakkos tortaformát. Szurkáljuk meg a tésztát több helyen. Ezt követően nyomkodjunk rá egy réteg alufóliát, és töltsük színültig rizzsel, vagy apró szemű babbal. Így tegyük be, előmelegített, 180 fokos sütőbe kb. 15-20 percre. Ezt a technikát vakon sütésnek hívják. Megakadályozza, hogy a töltetlenül sülő tészta felpúposodjon.

Ha a tészta kihűlt, kenjük meg bőven eperlekvárral.

Míg sül a tészta, az epres tejcsokoládékrémet, vagyis a ganache-t készítjük el. Ehhez a tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk (40-45 °C-ra). Az átpasszírozott epret beforraljuk a megadott mennyiségre, és hozzáadjuk a mézet. Ha kissé kihűlt, 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverjük. Ne ijedjünk meg, az első részlet után egy nagyon sűrű, ragacsos masszát kapunk. Ha tökéletesen elkeveredett egymással a csokoládé és az eperpüré, hozzákeverjük a puha vajat, majd a balzsamecetet.

A krémet ráöntjük az eperlekvárral megkent omlós tésztára, és hűtőbe tesszük néhány órára. Apróra vágott eperrel díszíthetjük.

A sütemény kifejezetten jól előkészíthető, bármely fázisban félretehetjük akár egy napra is félkész állapotban.

A ganache krém más gyümölccsel vagy fűszerrel és étcsokoládéval is elkészíthető (pl. málnás-étcsokoládés; narancsos-étcsokoládés). Az étcsokoládé azonban több folyadékot képes felvenni, ilyenkor kb. 1:1-re változik a csoki-gyümölcspüré aránya.

Ajánljuk még:

Akik a legtöbbet tették a rendszerváltás után a népi kultúra népszerűsítéséért

A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!