Hozzávalók:
Az omlós tésztához
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tojássárgája
- néhány kanál hideg víz
A töltelékhez:
- egy kis üveg (házi) eperlekvár
Az epres tejcsokikrémhez:
- 270 g jó minőségű tejcsokoládé
- 160 g eperpüré (kb. 300 g eper leturmixolva, átpasszírozva, beforralva)
- 4 tk akácméz
- 30 g puha vaj
- 3-4 tk balzsamecet
Elkészítés:
Az omlós tésztához a hideg hozzávalókból minél gyorsabb mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Ehhez érdemes a vajat és a vizet fagyasztóba, a lisztet pedig hűtőbe tenni egy fél órára. A vajat nagylyukú sajtreszelőn reszeljük bele a porcukros lisztbe, ez is segíti a tészta gyors összeállítását. Ha kész a tészta, tegyük folpack fóliába csomagolva a hűtőbe, legalább fél órára.
Ezután a hideg tésztát vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy cakkos tortaformát. Szurkáljuk meg a tésztát több helyen. Ezt követően nyomkodjunk rá egy réteg alufóliát, és töltsük színültig rizzsel, vagy apró szemű babbal. Így tegyük be, előmelegített, 180 fokos sütőbe kb. 15-20 percre. Ezt a technikát vakon sütésnek hívják. Megakadályozza, hogy a töltetlenül sülő tészta felpúposodjon.
Ha a tészta kihűlt, kenjük meg bőven eperlekvárral.
Míg sül a tészta, az epres tejcsokoládékrémet, vagyis a ganache-t készítjük el. Ehhez a tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk (40-45 °C-ra). Az átpasszírozott epret beforraljuk a megadott mennyiségre, és hozzáadjuk a mézet. Ha kissé kihűlt, 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverjük. Ne ijedjünk meg, az első részlet után egy nagyon sűrű, ragacsos masszát kapunk. Ha tökéletesen elkeveredett egymással a csokoládé és az eperpüré, hozzákeverjük a puha vajat, majd a balzsamecetet.
A krémet ráöntjük az eperlekvárral megkent omlós tésztára, és hűtőbe tesszük néhány órára. Apróra vágott eperrel díszíthetjük.
A sütemény kifejezetten jól előkészíthető, bármely fázisban félretehetjük akár egy napra is félkész állapotban.
A ganache krém más gyümölccsel vagy fűszerrel és étcsokoládéval is elkészíthető (pl. málnás-étcsokoládés; narancsos-étcsokoládés). Az étcsokoládé azonban több folyadékot képes felvenni, ilyenkor kb. 1:1-re változik a csoki-gyümölcspüré aránya.
Ajánljuk még: