Gasztro

Epres-tejcsokoládés pite

Omlós tészta, epres tejcsokoládékrémmel – létezik vajon ennél jobb süti?!

Hozzávalók:

Az omlós tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • néhány kanál hideg víz

A töltelékhez:

  • egy kis üveg (házi) eperlekvár

Az epres tejcsokikrémhez:

  • 270 g jó minőségű tejcsokoládé
  • 160 g eperpüré (kb. 300 g eper leturmixolva, átpasszírozva, beforralva)
  • 4 tk akácméz
  • 30 g puha vaj
  • 3-4 tk balzsamecet

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az omlós tésztához a hideg hozzávalókból minél gyorsabb mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Ehhez érdemes a vajat és a vizet fagyasztóba, a lisztet pedig hűtőbe tenni egy fél órára. A vajat nagylyukú sajtreszelőn reszeljük bele a porcukros lisztbe, ez is segíti a tészta gyors összeállítását. Ha kész a tészta, tegyük folpack fóliába csomagolva a hűtőbe, legalább fél órára.

Ezután a hideg tésztát vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy cakkos tortaformát. Szurkáljuk meg a tésztát több helyen. Ezt követően nyomkodjunk rá egy réteg alufóliát, és töltsük színültig rizzsel, vagy apró szemű babbal. Így tegyük be, előmelegített, 180 fokos sütőbe kb. 15-20 percre. Ezt a technikát vakon sütésnek hívják. Megakadályozza, hogy a töltetlenül sülő tészta felpúposodjon.

Ha a tészta kihűlt, kenjük meg bőven eperlekvárral.

Míg sül a tészta, az epres tejcsokoládékrémet, vagyis a ganache-t készítjük el. Ehhez a tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk (40-45 °C-ra). Az átpasszírozott epret beforraljuk a megadott mennyiségre, és hozzáadjuk a mézet. Ha kissé kihűlt, 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverjük. Ne ijedjünk meg, az első részlet után egy nagyon sűrű, ragacsos masszát kapunk. Ha tökéletesen elkeveredett egymással a csokoládé és az eperpüré, hozzákeverjük a puha vajat, majd a balzsamecetet.

A krémet ráöntjük az eperlekvárral megkent omlós tésztára, és hűtőbe tesszük néhány órára. Apróra vágott eperrel díszíthetjük.

A sütemény kifejezetten jól előkészíthető, bármely fázisban félretehetjük akár egy napra is félkész állapotban.

A ganache krém más gyümölccsel vagy fűszerrel és étcsokoládéval is elkészíthető (pl. málnás-étcsokoládés; narancsos-étcsokoládés). Az étcsokoládé azonban több folyadékot képes felvenni, ilyenkor kb. 1:1-re változik a csoki-gyümölcspüré aránya.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.