Epres finomságok a közelgő anyák napjára

Gasztro

Epres finomságok a közelgő anyák napjára

Az ellenállhatatlan földieper maga a tavasz. Nincs, akit ne kötnének gyöngéd érzelmek hozzá! Hiszen ő az első pirosság, akit oly nagyon vártunk, s olyan szerényen, szelíden bújik meg a levélzuhatag védelmében. Alig engedi a napsugár felé fordítani fejecskéit, szégyenlősen lehajtja, mosolyog. Féltőn érintjük meg, magunkhoz emeljük, megszemléljük: milyen elragadó, kecses és könnyű, hogy fülig pirul megilletődöttségében. Az aromájában benne van minden, ami a május, vagy ha túlzottan sietne, az április: a virágillat, a madárdal, a tavasz, a szeretet.

Epres lasagne

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 4 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2-3 evőkanál tejföl

A sütéshez: olaj

A krémhez:

  • 4 tojás
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 40 dkg eper
  • 2 evőkanál narancslikőr

A tetejére: vaníliás porcukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztet egy mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgákat és tejfölt, majd az egészet alaposan összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát fóliába csomagolva legalább fél órán át pihentetjük.

Eközben elkészítjük a krémet. Ehhez a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorra meg a liszttel és 1 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lassan belecsorgatjuk a cukros keveréket és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk. Az epret megtisztítjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk, a likőrrel meglocsoljuk. A tésztát lisztezett deszkán késfok vastagra nyújtjuk, és kb. 12x8 cm-es téglalapokra vágjuk.

A tésztalapokat forró olajban szép aranysárgára sütjük, majd szalvétán lecsepegtetjük. A megsült tésztalapokból hármat-hármat egymásra helyezünk úgy, hogy közéjük bőven krémet kenünk és epret rakosgatunk. A tetejét vaníliás porcukorral meghintjük, és máris kínáljuk. 

Epersaláta bazsalikommártással

Hozzávalók

  • 1 frizé- vagy fejessaláta
  • 40 dkg eper
  • 5 dkg fenyőmag

A mártáshoz:

  • 1 citrom
  • 1 csokor bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál méz
  • csipetnyi só és cayenne-bors
  • 4 evőkanál olívaolaj

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A salátát és az epret alaposan megmossuk, megtisztítjuk. A salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedjük, a nagyobb eperszemeket félbevágjuk, és ízlésesen elrendezzük egy tálon. A fenyőmag felét serpenyőben rázogatva, szárazon szép aranyszínűre pirítjuk, félretesszük. A többi fenyőmagot megőröljük, hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, belereszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk a levét. Öntünk hozzá mézet, olívaolajat, sóval, cayenne-borssal ízesítjük, és az egészet simára turmixoljuk. 

A szép zöld mártással megcsepegtetjük a salátát, a többit kis tálkában kínáljuk mellé.  Ha van bőven bazsalikomunk, a salátába is kerülhet néhány levél, nem csak a tetejére, díszítésnek! A mártás csak friss bazsalikomlevélből készülhet!

Csokoládés eperszemek

A legtökéletesebb ajándék-desszert majusban, vagy anyák napjára is szerezhetünk vele meglepetést. Vigyázzunk: érdemes legalább dupla alapanyagot számítani, mert valahogy készítés közben igen csak kelendő az eper, a csoki, a lecsöppenő…

Hozzávalók

  • 50 dkg szép, kemény eper
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • színes szórócukor

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

Ehhez a pálcikára tűzött finomsághoz szükségünk lesz néhány darab kis bambuszpálcára, hurkapálcára vagy a pop-cake készítéséhez alkalmas kis műanyag pálcikára. Ezen kívül elő kell készíteni valamit, amibe a csokis epreket tűzzük, amíg megdermednek: ehhez megfelelő egy tálba helyezett styropor (hungarocell) darab, vagy néhány nagyobb főtt burgonya (Ez utóbbiak, természetesen, később felhasználhatók ételkészítéshez.)

Az eperszemeket megmossuk, papírtörlőre téve leszárogatjuk. A csokoládét apróra tördelve, vízgőz felett megolvasztjuk. A pálcikákat egyenként 2-3 cm mélyen a csokoládéba mártjuk, majd hagyjuk megdermedni. Ha a csokoládé megdermedt, a csokis pálcát az eperszembe szúrjuk, és az eperszemeket félig a csokoládéba mártjuk.  A csokoládés epreket színes szórócukorban megforgatjuk, és hagyjuk megdermedni.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Tálalási tipp: Az epreket egyenként kis masnival is díszíthetjük, a terítékek mellé kis pohárba állíthatjuk.

 

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.