Epres finomságok a közelgő anyák napjára

Gasztro

Epres finomságok a közelgő anyák napjára

Az ellenállhatatlan földieper maga a tavasz. Nincs, akit ne kötnének gyöngéd érzelmek hozzá! Hiszen ő az első pirosság, akit oly nagyon vártunk, s olyan szerényen, szelíden bújik meg a levélzuhatag védelmében. Alig engedi a napsugár felé fordítani fejecskéit, szégyenlősen lehajtja, mosolyog. Féltőn érintjük meg, magunkhoz emeljük, megszemléljük: milyen elragadó, kecses és könnyű, hogy fülig pirul megilletődöttségében. Az aromájában benne van minden, ami a május, vagy ha túlzottan sietne, az április: a virágillat, a madárdal, a tavasz, a szeretet.

Epres lasagne

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 4 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2-3 evőkanál tejföl

A sütéshez: olaj

A krémhez:

  • 4 tojás
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 40 dkg eper
  • 2 evőkanál narancslikőr

A tetejére: vaníliás porcukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztet egy mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgákat és tejfölt, majd az egészet alaposan összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát fóliába csomagolva legalább fél órán át pihentetjük.

Eközben elkészítjük a krémet. Ehhez a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorra meg a liszttel és 1 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lassan belecsorgatjuk a cukros keveréket és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk. Az epret megtisztítjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk, a likőrrel meglocsoljuk. A tésztát lisztezett deszkán késfok vastagra nyújtjuk, és kb. 12x8 cm-es téglalapokra vágjuk.

A tésztalapokat forró olajban szép aranysárgára sütjük, majd szalvétán lecsepegtetjük. A megsült tésztalapokból hármat-hármat egymásra helyezünk úgy, hogy közéjük bőven krémet kenünk és epret rakosgatunk. A tetejét vaníliás porcukorral meghintjük, és máris kínáljuk. 

Epersaláta bazsalikommártással

Hozzávalók

  • 1 frizé- vagy fejessaláta
  • 40 dkg eper
  • 5 dkg fenyőmag

A mártáshoz:

  • 1 citrom
  • 1 csokor bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál méz
  • csipetnyi só és cayenne-bors
  • 4 evőkanál olívaolaj

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A salátát és az epret alaposan megmossuk, megtisztítjuk. A salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedjük, a nagyobb eperszemeket félbevágjuk, és ízlésesen elrendezzük egy tálon. A fenyőmag felét serpenyőben rázogatva, szárazon szép aranyszínűre pirítjuk, félretesszük. A többi fenyőmagot megőröljük, hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, belereszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk a levét. Öntünk hozzá mézet, olívaolajat, sóval, cayenne-borssal ízesítjük, és az egészet simára turmixoljuk. 

A szép zöld mártással megcsepegtetjük a salátát, a többit kis tálkában kínáljuk mellé.  Ha van bőven bazsalikomunk, a salátába is kerülhet néhány levél, nem csak a tetejére, díszítésnek! A mártás csak friss bazsalikomlevélből készülhet!

Csokoládés eperszemek

A legtökéletesebb ajándék-desszert majusban, vagy anyák napjára is szerezhetünk vele meglepetést. Vigyázzunk: érdemes legalább dupla alapanyagot számítani, mert valahogy készítés közben igen csak kelendő az eper, a csoki, a lecsöppenő…

Hozzávalók

  • 50 dkg szép, kemény eper
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • színes szórócukor

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

Ehhez a pálcikára tűzött finomsághoz szükségünk lesz néhány darab kis bambuszpálcára, hurkapálcára vagy a pop-cake készítéséhez alkalmas kis műanyag pálcikára. Ezen kívül elő kell készíteni valamit, amibe a csokis epreket tűzzük, amíg megdermednek: ehhez megfelelő egy tálba helyezett styropor (hungarocell) darab, vagy néhány nagyobb főtt burgonya (Ez utóbbiak, természetesen, később felhasználhatók ételkészítéshez.)

Az eperszemeket megmossuk, papírtörlőre téve leszárogatjuk. A csokoládét apróra tördelve, vízgőz felett megolvasztjuk. A pálcikákat egyenként 2-3 cm mélyen a csokoládéba mártjuk, majd hagyjuk megdermedni. Ha a csokoládé megdermedt, a csokis pálcát az eperszembe szúrjuk, és az eperszemeket félig a csokoládéba mártjuk.  A csokoládés epreket színes szórócukorban megforgatjuk, és hagyjuk megdermedni.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Tálalási tipp: Az epreket egyenként kis masnival is díszíthetjük, a terítékek mellé kis pohárba állíthatjuk.

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.