Epres lasagne
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 4 tojássárgája
- csipetnyi só
- 2 evőkanál porcukor
- 2-3 evőkanál tejföl
A sütéshez: olaj
A krémhez:
- 4 tojás
- 6 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 4 evőkanál finomliszt
- 40 dkg eper
- 2 evőkanál narancslikőr
A tetejére: vaníliás porcukor
Elkészítés
A lisztet egy mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgákat és tejfölt, majd az egészet alaposan összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát fóliába csomagolva legalább fél órán át pihentetjük.
Eközben elkészítjük a krémet. Ehhez a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorra meg a liszttel és 1 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lassan belecsorgatjuk a cukros keveréket és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk. Az epret megtisztítjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk, a likőrrel meglocsoljuk. A tésztát lisztezett deszkán késfok vastagra nyújtjuk, és kb. 12x8 cm-es téglalapokra vágjuk.
A tésztalapokat forró olajban szép aranysárgára sütjük, majd szalvétán lecsepegtetjük. A megsült tésztalapokból hármat-hármat egymásra helyezünk úgy, hogy közéjük bőven krémet kenünk és epret rakosgatunk. A tetejét vaníliás porcukorral meghintjük, és máris kínáljuk.
Epersaláta bazsalikommártással
Hozzávalók
- 1 frizé- vagy fejessaláta
- 40 dkg eper
- 5 dkg fenyőmag
A mártáshoz:
- 1 citrom
- 1 csokor bazsalikomlevél
- 2 evőkanál méz
- csipetnyi só és cayenne-bors
- 4 evőkanál olívaolaj
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A salátát és az epret alaposan megmossuk, megtisztítjuk. A salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedjük, a nagyobb eperszemeket félbevágjuk, és ízlésesen elrendezzük egy tálon. A fenyőmag felét serpenyőben rázogatva, szárazon szép aranyszínűre pirítjuk, félretesszük. A többi fenyőmagot megőröljük, hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, belereszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk a levét. Öntünk hozzá mézet, olívaolajat, sóval, cayenne-borssal ízesítjük, és az egészet simára turmixoljuk.
A szép zöld mártással megcsepegtetjük a salátát, a többit kis tálkában kínáljuk mellé. Ha van bőven bazsalikomunk, a salátába is kerülhet néhány levél, nem csak a tetejére, díszítésnek! A mártás csak friss bazsalikomlevélből készülhet!
Csokoládés eperszemek
A legtökéletesebb ajándék-desszert majusban, vagy anyák napjára is szerezhetünk vele meglepetést. Vigyázzunk: érdemes legalább dupla alapanyagot számítani, mert valahogy készítés közben igen csak kelendő az eper, a csoki, a lecsöppenő…
Hozzávalók
- 50 dkg szép, kemény eper
- 10 dkg fehércsokoládé
- színes szórócukor
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Ehhez a pálcikára tűzött finomsághoz szükségünk lesz néhány darab kis bambuszpálcára, hurkapálcára vagy a pop-cake készítéséhez alkalmas kis műanyag pálcikára. Ezen kívül elő kell készíteni valamit, amibe a csokis epreket tűzzük, amíg megdermednek: ehhez megfelelő egy tálba helyezett styropor (hungarocell) darab, vagy néhány nagyobb főtt burgonya (Ez utóbbiak, természetesen, később felhasználhatók ételkészítéshez.)
Az eperszemeket megmossuk, papírtörlőre téve leszárogatjuk. A csokoládét apróra tördelve, vízgőz felett megolvasztjuk. A pálcikákat egyenként 2-3 cm mélyen a csokoládéba mártjuk, majd hagyjuk megdermedni. Ha a csokoládé megdermedt, a csokis pálcát az eperszembe szúrjuk, és az eperszemeket félig a csokoládéba mártjuk. A csokoládés epreket színes szórócukorban megforgatjuk, és hagyjuk megdermedni.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Tálalási tipp: Az epreket egyenként kis masnival is díszíthetjük, a terítékek mellé kis pohárba állíthatjuk.