Hozzávalók
A tésztához:
- 10 dkg víz
- 10 dkg sertészsír
- 10 dkg liszt
- 1 kk. só
- 1 tk. kristálycukor
- 3 db tojás
A krémhez:
- 5 dl zsíros tej
- 12,5 dkg cukor
- 4 dkg liszt
- 6 db tojássárgája
- 7,5 dkg étcsokoládé
A tálaláshoz:
- 3 dl habtejszín
- 2 ek. porcukor
Elkészítés
A zsírt, a sót és a cukrot a vízzel együtt felforraljuk. Folyamatos keverés közben szórjuk bele a lisztet, és rövid ideig még a tűzhelyen tartva kavarjuk, égetjük a tésztát. Ha a liszt kezd kicsit odakapni, levesszük a tűzről, és még forrón, erőteljes keverés közben egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A végére nagyon sűrű, tejföl állagú masszát kell kapnunk, ami tartja a formáját a habzsákból kinyomva.
A sütőt alsó-felső sütésre állítva 220 fokra előmelegítjük. A tésztából egy habzsák segítségével hosszúkás, hüvelykujj vastagságú, 6–8 centiméter hosszú hurkákat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ezután betesszük a forró sütőbe, és semmi esetre sem nyitjuk ki a sütő ajtaját, amíg el nem készülnek. Sülés közben nagyra fognak dagadni, és szépen meg is pirulnak. Ekkor kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyissuk ki az ajtót. Hagyjuk őket még a melegben pihenni.
A krémhez felforrósítjuk a tejet. Közben a tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a liszttel. Ha a tej már gőzöl, 1-2 merőkanálnyit a tojásos keverékhez adunk belőle, elkeverjük, hogy a hőmérsékletek kiegyenlítődjenek, majd az egészet visszaöntjük a tejhez, és sűrűre beforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a csokoládét. Simára keverjük, majd hagyjuk kihűlni.
A tejszínt közepes fokozaton elkezdjük habbá verni, majd hozzáadjuk a porcukrot is. Ha szeretnénk, hogy a habunk másnapig is kitartson, érdemes zselatint is adni hozzá.
Ha mindennel elkészültünk, betöltjük a fánkokat.
Ajánljuk még: