Ha hihetünk a Larousse Gastronomique magazinnak, a világ egyik legdrágább étele a belgák csemegéje, a zsenge komlóhajtás – akár 1000 eurót is elkérnek egy kilóért! Akinek van vadkomló a kertjében, talán nem is tudja, hogy az arasznyi, zsenge hajtások milyen kiváló csemegék, és milyen extra ízélményhez, mennyi friss vitaminhoz, extra adag ásványi anyaghoz juthatunk általa.
Aki kedveli a spárgát, a komlóhajtást még inkább meg fogja kedvelni, hiszen sosem szálkás, épp olyan, mintha parányi spárgafejeket falatoznánk. Ha a kert végében burjánzik a komló, akár hetente vághatunk egy kosárnyi hajtást róla. Vajon megpárolva, néhány perc alatt kellemes köretté válhat, belefőzhetjük a húslevesbe, és elkészíthetjük minden olyan módon, mintha spárgával lenne dolgunk.
Hozzávalók:
- 24-30 db, arasznyi komlóhajtás
- só
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 3 tej
- csipetnyi reszelt szerecsendió
- 4 szelet sonka
- 8 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A frissen szedett komlóhajtásokat forrásban lévő, sós vízben 2-3 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. Egyszerű fehérmártást (vagy besamelt, ha úgy jobban tetszik) készítünk. Ehhez 5 dkg vajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel és szüntelenül kevergetve, néhány perc alatt sűrűre főzzük. Sóval, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Egy tűzálló tálat kivajazunk. 5-6 komlóhajtást összefogunk, körbetekerjük egy sonkaszelettel és a tálba fektetjük. Ha mind a négy tekercs a tálban van, beborítjuk a mártással, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőbe téve, 180 fokon kb. 15 perc alatt átsütjük.
Azon melegében tálalhatjuk is, párolt rizst kínáljunk mellé a nagyétkűeknek.
Egy tartalmas leves, például egy sörös-kolbászos burgonyakrémleves vagy egy kukorica-krémleves után tökéletes fogás!
Ajánljuk még: