Gasztro

Egy nagyszerű növényi fehérjeforrás: a sokoldalú és tápláló csicseriborsó

Salátákba, levesekbe vagy egyszerű köretként is tálalhatjuk a csicseriborsót. Tápláló és sokoldalú, számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. S ha kedvünk tartja, akár még hummuszt is készíthetünk belőle házilag.

Az egészséges étrend jó pár variációjával találkoztam már: diétákkal és ajánlásokkal, amiktől nemcsak karcsúbbak lehetünk, de a szervezetünk is meghálálja, ha hosszú távon sikerül beépítenünk az életmódunkba. Persze, nem mindegy, hogy melyiket választjuk, érdemes utnanézni, vagy akár szakember (szakorvos) véleményét is kikérni arról, hogy melyik étrend lehet számunkra a legmegfelelőbb. Nekem például a szénhidrátcsökkentett diéta vált be, és a cukrok mellett a tejtermékek fogyasztásával is csínján kell bánnom. Nem puffad a hasam, szebb a bőröm, jobb a közérzetem tőle.

 

Az alternatív étrendek egyik kedvelt összetevője a csicseriborsó. Nem hagyományos étel a hazai boltok polcain, de persze már jó pár éve megvásárolhatjuk a kisebb és nagyobb üzletekben akár konzervként, akár száraz formában.

A csicseriborsó népszerűsége nem meglepő, kicsit a dióra emlékeztető íze és roppanós állaga miatt sokoldalúan felhasználható.
Portion of Chick Peas in wooden bowl

Fotó: 123RF 

Tápláló és egészséges „egészséggyöngyök”

A csicseriborsót (más néven garbanzo babot) évezredek óta termesztik és fogyasztják a közel-keleti országokban. Gazdag vitamin-, ásványianyag- és rostforrásként a csicseriborsó számos egészségügyi előnnyel járhat, például segíti a súlycsökkentést, javítja az emésztést és csökkenti a betegségek kockázatát.

Ezenkívül ez a hüvelyes növény is magas fehérjetartalmú, ezért többek között kiválóan helyettesítheti a húst számos vegetáriánus és vegán ételben.

 

A mérsékelt kalóriatartalmú csicseriborsó a fehérje mellett olyan ásványi anyagokban gazdag, mint például a mangán, a réz, vas, cink, foszfor, magnézium, B6-vitamin, kálium, szelén, vagy a folsav. Más hüvelyesekhez hasonlóan a magas fehérjetartalma miatt elősegítheti a telítettségérzetet és kordában tarthatjuk vele az étvágyunkat. A fehérje ugyanakkor a súlyunk kordában tartása mellett a csontok és az izmaink egészségében töltött fontos szerepéről is ismert.

Fotó: 123RF  

Fontos azonban észben tartani, hogy csak csicseriborsóval nem tudjuk tökéletesen fedezni a szervezetünknek szükséges összes tápanyagot. Érdemes olyan teljes kiőrlésű gabonával párosítani, ami kiegészíthet a hiányosságait, ilyen például a quinoa.

Vastartalma miatt pedig a csicseriborsó segíthet megelőzni a többek között gyengeséggel és fáradtsággal járó vashiányt,

ezért a csicseriborsó nagyszerű választás azok számára is, akiknél nagy ennek a kockázata, mint például a vegánok és a vegetáriánusok.

 

Számos egészségügyi előnye mellett érdemes kiemelni, hogy az alacsony glikémiás indexű, magas rost- és fehérjetartalmú csicseriborsó támogathatja a vércukorszint szabályozását.

Tápanyagtartalma miatt felpörgetheti az anyagcserénket és elősegítheti az emésztést, de még az agyműködést és annak mentális egészségét is támogathatja. Végül nem utolsó szempont, hogy nem drága élelmiszerről van szó, amit ráadásul könnyen beiktathatunk az étrendünkbe.

Chickpea and ingredients for cooking veggies salad, diet, vegeta

Fotó: 123RF  

Útmutató házi hummusz elkészítéséhez

A csicseriborsó sokoldalúsága miatt jól passzol a különféle ételekhez, tehetjük például salátákba, levesekbe vagy akár szendvicsekhez felhasználhatjuk. Ráadásul a csicseriborsó a hummusz egyik fő összetevője, amit akár otthon is elkészíthetünk. Íme hozzá segítségül egy izraeli barátom receptje, aki szerint hummuszt készíteni az egyik legegyszerűbb és legjobb dolog a világon – főleg, ha a szeretetünket is belekeverjük!

Middle Eastern cuisine: freshly made hummous

Fotó: 123RF  

Tegyünk 500 gramm csicseriborsót annyi vízbe, hogy jól ellepje. Hagyjuk egy éjszakán keresztül ázni. Másnap tegyük át a csicseriborsót egy edénybe, tegyünk a vízbe egy kanál szódabikarbónát, és főzzük nagyon puhára. Szűrjük le a vizet és tegyük félre későbbre. A forró csicseriborsót tegyük turmixgépbe. Sózzuk, tegyünk bele őrölt köményt, egy kevés citromlevet, és 200-300 gramm tahinit (szezámmagkrémet).

A barátom receptjének titkos összetevője egy nagy kanál mogyoróvaj.

Végül öntsünk bele a megmaradt főzővízből egy keveset és jól turmixoljuk össze egészen addig, míg el nem érjük a kívánt krémes állagot. Fontos, hogy csínján bánjunk a vízzel, nehogy túl híg legyen! Végül forrón tálaljuk (vagy később hidegen) egy kis olívaolajjal meglocsolva.

Hummus with harissa sauce and pistachios

Fotó: 123RF

Félretehetünk néhány szem puha csicseriborsót, amit tálaláskor ugyancsak a hummusz tetejére biggyeszthetünk, amolyan dekorációféleképpen.

Jó étvágyat hozzá!

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még: