Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 1 dl kovász
- víz
- só
- friss idényzöldségek vegyesen
Elkészítés
A lisztet a kovásszal és annyi langyos vízzel dagasztjuk be, hogy egy lágy, de formázható állagú tésztát kapjunk. Dagasztás közben egy nagy csipet sót is adunk hozzá. Ha a tészta már teljesen sima, és megjelennek a felületén az apró levegőbuborékok is, akkor letakarva, meleg helyen legalább két órát pihentetjük.
Amikor levegősre megkelt, kettéosztjuk, és mindkét cipót kerekre formázzuk, majd a tetejüket olvasztott zsírral vékonyan megkenjük. Egy tiszta kendővel letakarjuk, és még egy órát kelesztjük.
Természetesen a kelesztés ideje függ a konyha hőmérsékletétől, a páratartalomtól és a kovászunk erősségétől is, figyeljük a tésztát! Amikor már szép levegősek a cipók, akkor óvatosan, a kezünk segítségével kerekre nyújtjuk őket, és szépen kirakjuk feldarabolt idényzöldségekkel. Bármit tehetünk rá, amit szeret a család.
Ezután sütőlapátra tesszük őket, és a kemence kövén pirosra sütjük. Kemence híján kizsírozott tepsiben, 220 fokon a sütőben süssük meg!
Ajánljuk még: