Édes málé

Gasztro

Édes málé

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg búzaliszt
  • 7 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg sertészsír
  • 4 db tojás
  • 5 ek cukor
  • reszelt citromhéj
  • 2 marék magozott cseresznyebefőtt
  • 2 marék aszalt cseresznye
  • A szóráshoz 2 ek kristálycukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az aszalt cseresznyét a cseresznyebefőtt levébe beáztatjuk.

A kukoricalisztet összekeverjük a búzaliszttel és 6 dl tejjel leforrázzuk. Rövid ideig állni hagyjuk. Ha már nem forró, akkor a maradék tejet meglangyosítjuk, és egy evőkanál cukorral az élesztőt felfuttatjuk. A tojások sárgáját 4 evőkanál cukorral és a zsírral kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk. A leforrázott lisztet összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, majd belekeverjük a tojássárgákkal összeállított masszát. Citrommal ízesítjük. Végül óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot. Zsírozott, lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát, és a tetejére szórjuk a magozott és az aszalt cseresznyét. Közepes tűzön, 180 fokon süssük körülbelül 40-50 percet. Amikor már majdnem elkészült, húzzuk ki a tepsit a sütőből és kristálycukorral szórjuk meg a tetejét. Így süssük tovább még körülbelül 10 percet.

Ajánljuk még:

Komáromi Jókai palacsinta, avagy az írófejedelem bablevese szilárd változatban

A Jókai bablevesről talán már mindannyian hallottunk. És a Jókai palacsintáról? Jómagam nemrég ismerkedtem meg vele komáromi látogatásom során. Olyannyira meglepődtem azon, hogy késsel-villával faltam a jó bablevesből ismert ízeket, olvadtak a textúrák a nyelvemen, hallgattam a palacsinta születéstörténetét, és közben egyre az járt a fejemben, hogy száz év múlva féltve őrzött legenda lehet az alig egy éves ételköltemény. Hazaérve persze elkészült nálunk is, hogy leteszteljem, mit szól hozzá a bableveskedvelő siserehad. Megnyalták utána mind a tíz ujjukat!

 

Már követem az oldalt

X