Cukkinisaláta, ahogy a horvátok készítik

Gasztro

Cukkinisaláta, ahogy a horvátok készítik

Borbás Marcsi Horvátországban tanult receptje.

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 db zsenge cukkini
  • 2 ek só
  • 4 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 biocitrom

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, végét levágjuk, és nagyjából kétcentis kockákra aprítjuk. A felkockázott zöldséget erősen forrásban lévő, sózott vízbe tesszük. Figyeljünk, hogy mikor beletesszük a vízbe, ne hűtse vissza azt a zöldség, vagyis továbbra is forrjon a víz! Ez akkor sikerülhet, ha elegendő mennyiségű vizet melegítettünk.

A cukkinit ezután 4 percig forraljuk. Akkor lesz jó, ha még roppanós marad, ezért figyeljünk, hogy semmiképp se főzzük puhára!

Amint elérte a megfelelő állagot, leszűrjük és forrón meglocsoljuk olívaolajjal, illetve egy citrom frissen facsart levével. Melegen tálaljuk. Magában is nagyon finom, de egy szép szelet hal vagy hús kísérőjeként is tökéletes.

Elkészíthetjük a receptet patiszonnal vagy spárgatökkel is, de az fontos, hogy mindegyik legyen jó zsenge!

Ajánljuk még:

Céklás receptek: izgalmas alapanyag, kevés kalóriával

A cékla legalább annyiféleképpen felhasználható, mint a burgonya: önállóan is finom, levesként, köretként szintén, de illik süteménybe, egytálételbe is. Az íze sokkal karakteresebb a krumplinál, viszont kevés benne a kalória. Sokféle hozzávalóval tud érdekes kombinációt alkotni: képzeljük el például kéksajttal és fehér borral vagy sötét kakaóval és keserű csokoládéval. Izgalmas.

 
X
Már követem az oldalt