Cukkinisaláta, ahogy a horvátok készítik

Gasztro

Cukkinisaláta, ahogy a horvátok készítik

Borbás Marcsi Horvátországban tanult receptje

Hozzávalók (4 főre)

  • 4 db zsenge cukkini
  • 2 ek só
  • 4 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 biocitrom

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A cukkinit megmossuk, végét levágjuk, és nagyjából kétcentis kockákra aprítjuk. A felkockázott zöldséget erősen forrásban lévő, sózott vízbe tesszük. Figyeljünk, hogy mikor beletesszük a vízbe, ne hűtse vissza azt a zöldség, vagyis továbbra is forrjon a víz! Ez akkor sikerülhet, ha elegendő mennyiségű vizet melegítettünk.

A cukkinit ezután 4 percig forraljuk.

Akkor lesz jó, ha még roppanós marad, ezért figyeljünk, hogy semmiképp se főzzük puhára!

Amint elérte a megfelelő állagot, leszűrjük és forrón meglocsoljuk olívaolajjal, illetve egy citrom frissen facsart levével. Melegen tálaljuk. Magában is nagyon finom, de egy szép szelet hal vagy hús kísérőjeként is tökéletes.

Elkészíthetjük a receptet patiszonnal vagy spárgatökkel is, de az fontos, hogy mindegyik legyen jó zsenge!

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.