Gasztro

Cukkinisaláta, ahogy a horvátok készítik

Borbás Marcsi Horvátországban tanult receptje

Hozzávalók (4 főre)

  • 4 db zsenge cukkini
  • 2 ek só
  • 4 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 biocitrom

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A cukkinit megmossuk, végét levágjuk, és nagyjából kétcentis kockákra aprítjuk. A felkockázott zöldséget erősen forrásban lévő, sózott vízbe tesszük. Figyeljünk, hogy mikor beletesszük a vízbe, ne hűtse vissza azt a zöldség, vagyis továbbra is forrjon a víz! Ez akkor sikerülhet, ha elegendő mennyiségű vizet melegítettünk.

A cukkinit ezután 4 percig forraljuk.

Akkor lesz jó, ha még roppanós marad, ezért figyeljünk, hogy semmiképp se főzzük puhára!

Amint elérte a megfelelő állagot, leszűrjük és forrón meglocsoljuk olívaolajjal, illetve egy citrom frissen facsart levével. Melegen tálaljuk. Magában is nagyon finom, de egy szép szelet hal vagy hús kísérőjeként is tökéletes.

Elkészíthetjük a receptet patiszonnal vagy spárgatökkel is, de az fontos, hogy mindegyik legyen jó zsenge!

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetők ebből a sokoldalú hozzávalóból. A túró ráadásul az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, és azt is megmutatjuk, hogyan tudsz akkor is készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.