Gasztro

Csülöksajt, wasabi majonézzel, citrusos répával, mandulával

Bacsa Gábornak, az Input Kitchen & Bar séfjének receptje

Hozzávalók:

A csülökhöz

  • 2 db sertés hátsó csülök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek egész bors
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • 1 kk római kömény
  • fokhagyma-granulátum
  • 1 tk dijoni mustár
  • paradicsompor

A majonézhez:

  • 2 db tojássárga
  • 2 dl napraforgóolaj
  • ½ zöldcitrom leve
  • pár csepp friss gyömbér leve
  • 5-10 g wasabipor

A répához

  • 1-2 szál sárgarépa hajszálvékonyra szeletelve
  • ½ zöldcitrom leve
  • 1 ek extraszűz olívaolaj
  • 2 ek vágott, pirított mandula

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A csülköt hideg vízben feltesszük főni, első levét leöntjük, és újra feltesszük.

Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, egész borsot. Lassan főzzük kb. 1,5-2 órán keresztül, míg meg nem puhul.

Melegen lefejtjük a húst a csontról, és befűszerezzük. Jól összekeverjük és folpackkal kibélelt formába helyezzük, lesúlyozzuk és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

A majonézhez egy keverőtálba tesszük a tojások sárgáját, citromlevet, sót, gyömbérlevet. Vékony sugárban állandó keverés mellett hozzáadjuk az olajat. Az elkészült majonézhez keverjük a wasabiport.

A répasalátához a szeletelt répákat lesózzuk, 5-10 percet állni hagyjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, citromlével, és összekeverjük a pirított mandulával.

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.