Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- kb. 2 dl zsíros tej
- 2 tojássárgája
- 1 ek cukor
- 1 kk só
- 5 dkg olvasztott vaj
- a formázáshoz kristálycukor
- 1,5 dl méz
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, és egy pici cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sót meg a maradék cukrot. Ha az élesztőnk már jó habos, akkor elkeverjük benne a tojások sárgáját, és az egészet a liszthez adjuk. Ezután elkezdjük a dagasztást. Rugalmas, puha kalácstésztát kell készítenünk, ezért ha túl keménynek érezzük, adhatunk még hozzá egy kevés tejet. Ha a tésztánk már majdnem összeállt, beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Számítsunk rá, hogy a vajtól is puhulni fog a masszánk.
Ha a tésztán megjelennek az apró levegőbuborékok, el is készültünk a dagasztással. Ekkor langyos helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, óvatosan átgyúrjuk, és kb. 6-7 darabra vágjuk. A darabokat egyenként megformázzuk, óvatosan csíkokra sodorjuk őket. Ezután a deszkát, amin dolgozunk, megszórjuk kristálycukorral. A tésztacsíkjainkat egyenként magunk elé vesszük a cukros deszkára, és a két kezünkkel ellenkező irányba kezdjük el sodorgatni a csíkok végét úgy, hogy közben a cukorba is beleforgatjuk. Ezután egy kivajazott, kerek tepsibe vagy lábosba helyezzük be a tekercseket körkörösen. Az edény szélétől kezdve csiga formában egymáshoz illesztjük a darabokat, míg szépen kitöltik a formát. Kb. tíz perc kelesztés után 180 fokon, 20-25 perc alatt süssük készre. Miután szépen megpirult, bőségesen meglocsoljuk mézzel.
Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!
Ajánljuk még: