Csokoládés-narancsos kuglóf

Gasztro

Csokoládés-narancsos kuglóf

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Kuglóf:

  • 30-35 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 kk só
  • 50 ml tejszín
  • 60 ml kisütött vaj
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg fekete csokoládé
  • 1 maréknyi kandírozott narancshéj

Cukormáz:

  • 25 dkg porcukor
  • fél narancs leve
  • fél citrom leve
  • 2 tojásfehérje

 

Tovább olvasok

Elkészítés

30 dkg lisztet átszitálunk, felmelegítünk másfél dl tejet, belerakjuk az élesztőt és egy kanál cukrot, hogy jól felhabosodjon. Amíg az élesztő felfut, elkészítjük a vajat. Addig forraljuk, míg a nagy hab eltűnik róla, és a fehérjéből apró zacc válik ki az alján. Ha teljesen áttetszővé válik az egész, akkor vagyunk készen. Forrón viszont ne tegyük a süteményhez, várjuk meg, amíg minimum langyosra hűl.

A liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a felfutott élesztőben pedig elkeverjük a tojásokat. Ezután elkezdjük dagasztani. Ha már összeállt, hozzáadjuk a tejszínt is, és ha túl ragacsossá válna tészta, akkor tegyünk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. A kisütött vaj is lágyítani fogja, ezzel számoljunk.

Ha a tészta befogadta a tejszínt, akkor beledagasztjuk a vajat is. Ilyenkor nagyon nehéz dagasztani, mert nagyon csúszós lesz a tészta, de küzdjünk meg vele, mert ettől a sok dagasztástól fantasztikus szerkezete lesz a kuglófunknak. Ha elkészültünk, tegyük hűvös helyre kelni. Közben apróra vágjuk a kandírozott narancshéjat és a csokoládét.

Ha megkelt a tésztánk, beledagasztjuk a csokoládét és a narancshéjat. Jól átdolgozzuk, hogy egyenletesen el tudjon benne oszlani minden finomság. Ezután alaposan kivajazzuk a közepes méretű kuglófformánkat, hogy majd ki tudjuk borítani belőle a süteményt. Ki is lisztezzük.

A tésztát ezután egy kicsit meghempergetjük a gyúródeszkán, majd körben, egyenletesen belehelyezzük a formába. Ezután hagyjuk, hogy a forma pereméig megkeljen. Keletlen állapotban kb. a forma felét töltse ki, különben nagyon ki fog sülni. Ha megkelt, akkor 180 fokon szép pirosra sütjük kb. 40 perc alatt.

Ha megsült, elkészítjük a narancsos cukormázat. Óvatosan, apránként adjuk hozzá a folyadékot a cukorhoz, nehogy túlhígítsuk. Amikor elolvadt a porcukor, és szép fényes lesz a keverék, akkor körben meglocsoljuk vele a kuglófot. Végül hagyjuk egy kicsit hűlni a süteményt, és utána már meg is kóstolhatjuk.

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.