Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- 10 dkg cukor
- 2 egész tojás
A csokoládékrémhez:
- 2 db tojás
- 3 ek kristálycukor
- 1 kk vaníliapaszta
- 1 ek kakaópor
- 2 ek liszt
- 2 dl tej
- 12 dkg vaj
Elkészítés:
A krémhez a két egész tojást egy kézi habverővel lágyan kikeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport és a lisztet, és egy löttyintésnyi tejjel teljesen csomómentesre dolgozzuk. Közben a maradék tejet egy kis vaníliával felforraljuk. A forró tejből egy merőkanálnyit hozzáadunk a tojásos keverékhez, ezzel kiegyenlítjük a hőmérsékletet, majd hozzáöntjük a maradék tejhez és sűrűre főzzük. A tűzről levéve folyamatosan kevergessük, amíg ki nem hűl. Így lesz igazán krémes az állaga. Ekkor robotgép segítségével beledolgozzuk a lágy vajat, és hűtőszekrényben jól lehűtjük.
A tésztához a hideg vajat gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a sütőporral elkevert liszttel. Hozzágyúrjuk a cukrot és a két tojást. Ha nem áll össze a tészta, néhány csepp jeges vizet is adhatunk hozzá. Könnyen kezelhető, nyújtható masszát készítünk. Ha nagyon lágy a tészta, sütés előtt rövid időre tegyük be a hűtőbe. Ezután egy alaposan meglisztezett felületen 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, majd csillag alakú szaggatóformával kiszúrjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire óvatosan rásorakoztatjuk a csillagokat, és 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kicsit kezdenek pirulni, el is készültek. Akkor töltjük meg őket, ha teljesen kihűltek.
Ha elkészültünk, a csillagokat párosával összeragasztjuk a csokoládés krémmel. Számítsunk rá, hogy rengeteg krémet beszív a tészta, tehát bőségesen tegyünk a krémből a két lapocska közé. Lágy linzer lesz belőle másnapra.