Csokoládés csillag

Gasztro

Csokoládés csillag

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 2 egész tojás

A csokoládékrémhez:

  • 2 db tojás
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 kk vaníliapaszta
  • 1 ek kakaópor
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 12 dkg vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A krémhez a két egész tojást egy kézi habverővel lágyan kikeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport és a lisztet, és egy löttyintésnyi tejjel teljesen csomómentesre dolgozzuk. Közben a maradék tejet egy kis vaníliával felforraljuk. A forró tejből egy merőkanálnyit hozzáadunk a tojásos keverékhez, ezzel kiegyenlítjük a hőmérsékletet, majd hozzáöntjük a maradék tejhez és sűrűre főzzük. A tűzről levéve folyamatosan kevergessük, amíg ki nem hűl. Így lesz igazán krémes az állaga. Ekkor robotgép segítségével beledolgozzuk a lágy vajat, és hűtőszekrényben jól lehűtjük.

A tésztához a hideg vajat gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a sütőporral elkevert liszttel. Hozzágyúrjuk a cukrot és a két tojást.  Ha nem áll össze a tészta, néhány csepp jeges vizet is adhatunk hozzá. Könnyen kezelhető, nyújtható masszát készítünk. Ha nagyon lágy a tészta, sütés előtt rövid időre tegyük be a hűtőbe. Ezután egy alaposan meglisztezett felületen 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, majd csillag alakú szaggatóformával kiszúrjuk. 

Sütőpapírral bélelt tepsire óvatosan rásorakoztatjuk a csillagokat, és 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kicsit kezdenek pirulni, el is készültek. Akkor töltjük meg őket, ha teljesen kihűltek.

Ha elkészültünk, a csillagokat párosával összeragasztjuk a csokoládés krémmel. Számítsunk rá, hogy rengeteg krémet beszív a tészta, tehát bőségesen tegyünk a krémből a két lapocska közé. Lágy linzer lesz belőle másnapra.