Hozzávalók
- 1 fiatal csirke (kb. 1 kg-os)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db kápia paprika
- 1 db paradicsom
- 3-4 karika erős paprika
- 1 púpos ek fűszerpaprika
- só
Nokedli:
- 2 db tojás
- 30 dkg liszt
- kb. 1,5 dl víz
- 1 kk só
A tálaláshoz: tejföl
Elkészítés
Nálunk, a Bácskában sokkal gyakrabban főznek paprikást, mint pörköltet. Egészen Szekszárdig jellemző, hogy a paprikást halászosan főzik, tehát nem pirítják meg a hagymát zsiradékon. Ez a csirkepaprikás is így készül.
Ha paprikást főzünk, soha ne hagyjuk ki belőle a csontos részeket, és mindig nagyobb darabokra vágjuk a csirkét. A hagymát se vigyük túlzásba, 1 kg húshoz bőven elég egy nagy fej hagyma. Jó apróra vágjuk fel a hagymát, majd a paprikát, és a paradicsomot is aprítsuk fel.
Az edény aljába tegyünk egy vékony réteg hagymát, majd a csontosabb húsokat. Ezután jön egy újabb réteg hagyma, elkeverve paprikával és paradicsommal. Ezután újra hús következik, majd addig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogy a hús. Ezután felöntjük annyi hideg vízzel, hogy éppen csak ellepje a húsokat. Ekkor meg is sózzuk, majd nagy lángon odatesszük főni. Annál krémesebb lesz a szaft, minél nagyobb lángon főzzük a paprikást.
Ha már nagyon forr az étel, rátesszük a fűszerpaprikát is, hogy azonnal fel tudjon oldódni. Ezután lobogva főzzük, míg a csirke meg nem fő, és a szaftunk is szép krémessé, egyneművé válik. Ha szeretjük, adhatunk hozzá néhány karika erős paprikát is.
Ha elkészült a paprikás, nokedlivel tálaljuk. Ha tudjuk, hogy még aznap elfogy az étel, akár bele is szaggathatjuk a nokedliket a paprikásba.
Ha nem szaggatjuk bele, hanem külön főzzük meg, érdemes egy kis pohárnyi tejfölt felmelegíteni, és abba beleszedni a megfőtt nokedlit, így a krémes tejföl finom bevonatot képez rajta.
Ajánljuk még: