Csikós tokány

Gasztro

Csikós tokány

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 kg sertéslapocka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • durvára őrölt bors
  • 3 szem paprika
  • 3-4 szem paradicsom
  • 1,5 dl tejföl

A nokedlihez:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • kb. 1 dl víz

Elkészítés

A füstölt szalonnát felcsíkozzuk, majd egy kevés sertészsírt teszünk alá, és lassú tűznél kiolvasztjuk a zsírját. A hagymát félkarikára vágjuk, majd azt is a szalonnához adjuk. A húst tokányra vágjuk, vagyis csíkokra. Így tesszük a hagymás, szalonnás keverékhez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Mindig hagyjuk a vizet elpárologni, majd utána pótoljuk. Közben egy gerezd fokhagymát is adunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk párolódni.

Ha már majdnem puhára főtt a hús, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot. A paradicsomot érdemes leforrázni, és lehúzni a héját, mielőtt az ételhez adjuk. Ha minden benne van, akkor készre főzzük. Amikor megfőtt a paradicsom és paprika is, akkor tejföllel behabarjuk az ételt, adunk hozzá még friss borsot, és a frissen kifőtt nokedlivel tálaljuk.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.