Gasztro

Csikós tokány

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéslapocka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • durvára őrölt bors
  • 3 szem paprika
  • 3-4 szem paradicsom
  • 1,5 dl tejföl

A nokedlihez:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • kb. 1 dl víz

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A füstölt szalonnát felcsíkozzuk, majd egy kevés sertészsírt teszünk alá, és lassú tűznél kiolvasztjuk a zsírját. A hagymát félkarikára vágjuk, majd azt is a szalonnához adjuk. A húst tokányra vágjuk, vagyis csíkokra. Így tesszük a hagymás, szalonnás keverékhez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Mindig hagyjuk a vizet elpárologni, majd utána pótoljuk. Közben egy gerezd fokhagymát is adunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk párolódni.

Ha már majdnem puhára főtt a hús, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot. A paradicsomot érdemes leforrázni, és lehúzni a héját, mielőtt az ételhez adjuk. Ha minden benne van, akkor készre főzzük. Amikor megfőtt a paradicsom és paprika is, akkor tejföllel behabarjuk az ételt, adunk hozzá még friss borsot, és a frissen kifőtt nokedlivel tálaljuk.

Ajánljuk még:

Őszibarackos finomságok

Mi kerül a tányérba ott, ahol minden kertben őszibarackfák kelletik hamvas gyümölcseiket? Persze, hogy valami izgalmas őszibarack-költemény. Hol így, hol úgy. Mert nem csak nyersen, befőttnek meg lekvárnak terem, lesz belőle barackleves, gyümölcssaláta, sütemények és torták, szörp és csatni. És ha még mindig van barack, akkor megtöltjük, grillezzük, izgalmas fűszerekkel házasítjuk. Az őszibarackot sosem lehet megunni!