Csíkos buci

Gasztro

Csíkos buci

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg félfogós liszt (fele-fele arányban rétesliszt és finomliszt)
  • csipetnyi só
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek olívaolaj

A fűszerezéshez:

  • 1 púpos ek kakaó
  • csipetnyi szekfűszeg
  • csipetnyi fahéj
  • 0,5 dl meleg tej

Kenéshez:

  • tojásfehérje
  • kristálycukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

 Az élesztőt felfuttatjuk az egy kevés langyos tejben egy kanálnyi cukorral. A liszthez teszünk egy csipetnyi sót, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, majd belereszeljük a narancs és a citrom héját. A maradék tejjel összedolgozzuk. Ha a tészta már összeállt, hozzáadunk két kanál olívaolajat és jól kidagasztjuk. A tészta állaga kissé tömörebb lesz, mint a foszlós kalácsé, mert formáznunk kell. 

Amikor az alaptészta elkészült, kettéosztjuk. Egy púpozott evőkanál kakaót, csipetnyi őrölt szegfűszeggel és csipetnyi fahéjjal meleg tejben elkeverünk, és hozzáadjuk a tészta egyik feléhez. Jól összedolgozzuk, majd mindkét tésztát megkenjük egy kis olajjal, és letakarjuk. Meleg helyen pihentetjük. Amikor duplájára megkelt a tésztánk, először a sárga, majd a barna tésztát is kiadagoljuk: 8-8 gombócot formázunk belőlük. A gombócokat negyed órát pihentetjük, addig bekapcsoljuk a sütőt és felfűtjük 180 fokra.

Ezután elkezdjük a formázást. A fehér tésztagombócokat kerekre kilapítjuk a tenyerünk segítségével, majd mindegyikbe belecsomagolunk egy kakaós tésztagombócot. Az így kapott bucikat pihentetjük még egy negyed órát, majd ovális formára kinyújtjuk őket. Egy pengével óvatosan bevagdossuk a tetejüket, majd megfordítjuk a tésztát, és feltekerjük. Így a bevágott rész kerül kívülre. Koszorú formára igazítjuk a tekercset, a végeket összeillesztjük, hogy ne nyíljanak szét. 

Amikor elkészültek a bucik, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. Vékonyan megkenjük mindegyiket tojásfehérjével, majd megszórjuk kristálycukorral, és mehetnek is a sütőbe.

Jó étvágyat hozzá!

Ezt a receptet Borbás Marcsi így készítette el: 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X