Hozzávalók:
- 50 dkg félfogós liszt (fele-fele arányban rétesliszt és finomliszt)
- csipetnyi só
- 2,5 dkg élesztő
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 1 ek kristálycukor
- 1 db tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek olívaolaj
A fűszerezéshez:
- 1 púpos ek kakaó
- csipetnyi szekfűszeg
- csipetnyi fahéj
- 0,5 dl meleg tej
Kenéshez:
- tojásfehérje
- kristálycukor
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk az egy kevés langyos tejben egy kanálnyi cukorral. A liszthez teszünk egy csipetnyi sót, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, majd belereszeljük a narancs és a citrom héját. A maradék tejjel összedolgozzuk. Ha a tészta már összeállt, hozzáadunk két kanál olívaolajat és jól kidagasztjuk. A tészta állaga kissé tömörebb lesz, mint a foszlós kalácsé, mert formáznunk kell.
Amikor az alaptészta elkészült, kettéosztjuk. Egy púpozott evőkanál kakaót, csipetnyi őrölt szegfűszeggel és csipetnyi fahéjjal meleg tejben elkeverünk, és hozzáadjuk a tészta egyik feléhez. Jól összedolgozzuk, majd mindkét tésztát megkenjük egy kis olajjal, és letakarjuk. Meleg helyen pihentetjük. Amikor duplájára megkelt a tésztánk, először a sárga, majd a barna tésztát is kiadagoljuk: 8-8 gombócot formázunk belőlük. A gombócokat negyed órát pihentetjük, addig bekapcsoljuk a sütőt és felfűtjük 180 fokra.
Ezután elkezdjük a formázást. A fehér tésztagombócokat kerekre kilapítjuk a tenyerünk segítségével, majd mindegyikbe belecsomagolunk egy kakaós tésztagombócot. Az így kapott bucikat pihentetjük még egy negyed órát, majd ovális formára kinyújtjuk őket. Egy pengével óvatosan bevagdossuk a tetejüket, majd megfordítjuk a tésztát, és feltekerjük. Így a bevágott rész kerül kívülre. Koszorú formára igazítjuk a tekercset, a végeket összeillesztjük, hogy ne nyíljanak szét.
Amikor elkészültek a bucik, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. Vékonyan megkenjük mindegyiket tojásfehérjével, majd megszórjuk kristálycukorral, és mehetnek is a sütőbe.
Jó étvágyat hozzá!
Ezt a receptet Borbás Marcsi így készítette el:
Ajánljuk még: