„Csalós” sajtos croissant

Gasztro

„Csalós” sajtos croissant

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

  • 25 dkg Magyar Vaj
  • 20 dkg Magyar Trappista Sajt
  • 125 ml Magyar Tej
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 nagy tk só
  • 1 ek cukor
  • 125 ml víz

A kenéshez 1 tojás és egy evőkanál tej

Tovább olvasok
csalos-sajtos-croissant-recept-borbas-marcsi

 

Croissant-t készíteni nagyon nehéz, ám ezzel a recepttel, és egy kis csalással nagyon finom péksüteményt készíthetünk a családnak!

Elsőként a tésztát dagasztjuk be. A lisztet átszitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és a meglangyosított tej és víz keverékét. Elkezdünk dolgozni vele, majd a sót is beleszórjuk. Sima felületű, rugalmas tésztát készítünk. Ha megvagyunk a dagasztással, a tésztát kelesztőtálba rakjuk, a felületét vékonyan megolajozzuk, majd letakarjuk, és hűvös helyen duplájára kelesztjük. Fontos, hogy a további munkához a vaj szobahőmérsékletű, kenhető állagú legyen.

Ha megkelt a tészta, 6 részre osztjuk, és mindegyik részt meggömbölyítjük. Letakarjuk, és legalább negyedórát pihentetjük. Ezután a tésztarészeket egyenként kör alakúra nyújtjuk, és szépen egymásra rakjuk úgy, hogy mindegyik kinyújtott tésztadarab tetejét egyenletesen megkenjük a puha vajjal. Az utolsó tészta tetejét nem kenjük meg. Ha végeztünk ezzel a művelettel, a rétegzett tésztát gondosan folpackkal letakarjuk, és legalább fél órára hűtőbe rakjuk, hogy a vaj meg tudjon dermedni. Így a formázásnál nem fognak szétcsúszni a tésztarétegek.

csalos-sajtos-croissant-recept-borbas-marcsi

 

Ha a tésztánk újra megpihent, és kellőképpen le is hűlt, akkor lisztezett felületre tesszük, és nyújtófa segítségével még megnyújtjuk. Körülbelül akkora legyen, mint egy nagy tepsi. Ekkor fogunk egy pizzavágót vagy egy nagyon éles kést, és 16 cikkre vágjuk a kört. Mindegyik cikk szélesebbik végét bevágjuk kb. 2 centiméter mélyen. Ezután ráhelyezünk egy darab sajtot, majd feltekerjük úgy, hogy a csúcsát óvatosan nyújtjuk közben. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a croissant-okat, és lekenjük a tojás és tej keverékével. Kb. egy órát hagyjuk kelni, de az idő nagyban függ a hőmérséklettől. Addig kelesztjük, míg könnyűre, rezgősre nem növekszik. Figyeljünk, hogy ne legyen túl meleg helyen, mert akkor a vaj kiolvadhat a rétegek közül. Érdemes betenni a sütőbe, és tenni mellé egy kis forró vizet. A pára nagyon jót tesz neki. Ha megkeltek a sütemények, megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal, majd 210 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

 A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.