Hozzávalók
A tésztához:
- 5 db tojás
- 25 dkg cukor
- 1 tk méz
- vanília
- 25 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 6 g sütőpor
- 1 citrom héja
A málnás cukormázhoz:
- 1 marék málna
- annyi porcukor, amennyit felvesz
Elkészítés
A tojást, a cukrot, a mézet és a vaníliát habosra felverjük, mintha piskótatésztát készítenénk. Ezután viszont óvatosan, nagy mozdulatokkal, kézzel keverjük hozzá a lisztet és a sütőport. Ha már csomómentes, belereszeljük a citrom héját, illetve hozzáadjuk a felolvasztott, de már nem forró vajat is. Ezt is óvatosan beledolgozzuk, majd letakarjuk folpackkal az egészet úgy, hogy az hozzáérjen a masszához. Ezután tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Másnap a tésztát habzsákba töltjük. Ha az elegáns, kagylóformájú madeleine-t szeretnénk elkészíteni, madeleine sütőformára lesz szükségünk, de kipróbálhatjuk más, hasonló formával is. A formáknak csak a háromnegyedéig töltsük a tésztát.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, tegyük be három percre a megtöltött sütőformát, majd kapcsoljuk le a sütőt nyolc-tíz percre. Eközben kell kinyílnia a madeleine-nek. Ha letelt az idő, kapcsoljuk vissza 160 fokra a sütőt, és még három-négy percig süssük.
A cukormázhoz törjük meg a málnát, szűrjük át, a levét keverjük ki porcukorral és díszítsük vele a még meleg madeleine-eket.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: