Hozzávalók:
- 4 szelet tarja
- 4 szelet húsos szalonna
- 2 ek sertészsír
A pácoláshoz:
- só
- durvára őrölt bors
- fűszerpaprika
- fokhagyma
- mustár
A sütéshez: paprikás liszt
A karamellizált hagymához:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 ek sertészsír
- 1 ek balzsamecet
- só
Elkészítés:
A tarjából ujjnyi szeleteket vágunk, majd minden szeletet bepácolunk. Megkenjük mustárral, sózzuk, borsozzuk, illetve felaprított fokhagymával is ízesítjük. Sütés előtt legalább egy órát állni hagyjuk.
A szalonnából is vastagabb szeleteket vágunk, majd kakastaréjra bevagdossuk mindegyiket. Egy serpenyőben kevés zsírt olvasztunk, és lassú tűzön ropogósra, pirosra sütjük a szalonnát. Ha a hús már eleget állt a pácban, akkor a szeleteket paprikás lisztbe forgatjuk, és nagy lángon pirosra sütjük a szalonna kisült zsírján. Ha a húsok mindkét oldala ropogósra, kissé sötétre sült, el is készültünk.
Ezután egy-két fej hagymát félkarikára vágunk, és kevés zsíron karamellizáljuk. Ha aranybarna színt kap, el is készültünk. Ekkor adunk hozzá egy kevés balzsamecetet.
Ha mindennel elkészültünk, frissen tálaljuk a cigánypecsenyét egy szelet sült szalonnával és a sült hagymával.
A recept megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.
Ajánljuk még: