Gasztro

Céklás-hagymás heringsaláta

A hagymás heringről sokan úgy tartják, nyáron a legjobb, egy nagy korsó sör mellé. Másoknak kifejezetten téli ételként, hajában sült burgonyával esik jól. És vannak, akik erős szaga miatt nem is állhatják. Pedig egészséges, a háborgó gyomrot megnyugtatja. Akár az ünnepi asztalon is helyet kaphat előételként, vagy könnyedebb vacsoraételnek. Lehet rusztikus, és akár egészen elegáns is, a cékla és a rozmaringos hagyma elveszi az élét.

Hozzávalók

  • 20 dkg hagymás pácolt hering (ruszli)
  • 15 dkg sült cékla
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl tejföl
  • 4 kicsi vöröshagyma
  • 1 ágacska rozmaring
  • fél dl száraz fehérbor
  • a kiskanálnyi szárított rozmaring

Elkészítés

A heringet, a sült céklát, a lilahagymát apróra összevágjuk, a tejföllel elkeverjük. Finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, megsózzuk és lefedve behűtjük, hogy az ízek összeérjenek. A kis vöröshagymákat megtisztítjuk, a rozmaringgal együtt a vízzel a kétszeresére hígított borban 1 percig fűzzük, kihűtjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Tálalás előtt a hagymákat félbevágjuk, és leveleire bontjuk. A szépen egyben maradt kis hagymakagylókat félretesszük, a többit felaprítjuk és a heringes céklához adjuk.

A heringsalátát tányérokra porciózzuk. A félretett hagymakagylók szélét finomra morzsolt, szárított rozmaringba mártjuk, és a saláta mellé helyezzük.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho