Céklás-hagymás heringsaláta
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.12.27.
A hagymás heringről sokan úgy tartják, nyáron a legjobb, egy nagy korsó sör mellé. Másoknak kifejezetten téli ételként, hajában sült burgonyával esik jól. És vannak, akik erős szaga miatt nem is állhatják. Pedig egészséges, a háborgó gyomrot megnyugtatja. Akár az ünnepi asztalon is helyet kaphat előételként, vagy könnyedebb vacsoraételnek. Lehet rusztikus, és akár egészen elegáns is, a cékla és a rozmaringos hagyma elveszi az élét.
Hozzávalók
- 20 dkg hagymás pácolt hering (ruszli)
- 15 dkg sült cékla
- 1 kisebb lilahagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl tejföl
- 4 kicsi vöröshagyma
- 1 ágacska rozmaring
- fél dl száraz fehérbor
- a kiskanálnyi szárított rozmaring
Elkészítés
A heringet, a sült céklát, a lilahagymát apróra összevágjuk, a tejföllel elkeverjük. Finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, megsózzuk és lefedve behűtjük, hogy az ízek összeérjenek. A kis vöröshagymákat megtisztítjuk, a rozmaringgal együtt a vízzel a kétszeresére hígított borban 1 percig fűzzük, kihűtjük.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Tálalás előtt a hagymákat félbevágjuk, és leveleire bontjuk. A szépen egyben maradt kis hagymakagylókat félretesszük, a többit felaprítjuk és a heringes céklához adjuk.
A heringsalátát tányérokra porciózzuk. A félretett hagymakagylók szélét finomra morzsolt, szárított rozmaringba mártjuk, és a saláta mellé helyezzük.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Talán mindannyiunk számára ismeretes, hogy számos forgalomban lévő gyógyszer tartalmaz növényi kivonatokat és hatóanyagokat, azt viszont valószínűleg már sokkal kevesebben tudják, hogy a modern gyógyszerek közel 70 százaléka napjainkban is olyan hatóanyagokra épül, amelyeket a természetnek köszönhetünk. Nincs tehát új a nap alatt, csupán a technológiai fejlődés csűri-csavarja a szálakat. Érdemes tehát mélyebbre ásnunk a növények és gyógyszerek szerteágazó kapcsolataiban, mert sok esetben egészen meglepő dolgokat is felfedezhetünk.