Cassoulet (francia sólet)

Gasztro

Cassoulet (francia sólet)

Bereznay Tamás receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg gyöngybab
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 malacköröm
  • 2 malacfül
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 1 szál kolbász

Konfitált kacsacomb:

Tovább olvasok
  • 5 db kacsacomb
  • 1 liter kacsazsír
  • só, kakukkfű
  • 2 szem alma
  • 5 gerezd fokhagyma

Tormás céklasaláta:

  • 3 szem cékla
  • 5 karika tormagyökér
  • fél fej lilahagyma
  • 3 dl víz
  • 1 ek ecet
  • 2 ek cukor


A gyöngybabot és a hagymát feltesszük főni a körmökkel és a fülekkel. A sárgarépát és a fehérrépát nagyobb falatnyi darabokra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk a babhoz. Ízesítjük sóval, majd szinte teljesen készre főzzük.

A kacsacombokat bő kacsazsírban, lassan pötyögtetve konfitáljuk. A combok mellé teszünk egy-két ág kakukkfüvet, 2 szem almát cikkekre vágva, valamint néhány gerezd fokhagymát és sót. Alacsony hőmérsékleten addig főzzük, míg a kacsacombok megpuhulnak.

Ha mindennel elkészültünk, egy hőálló edénybe rétegezzük a comboka és az ízes főtt babot a malackörömmel és a fülekkel együtt. A végén a kolbászt is hozzáadjuk nagyobb darabokban. A bab főzőlevével öntjük fel, hogy bőven ellepje, illetve a kacsazsírból is adunk hozzá.

Végül 180 fokon egy óra alatt készre sütjük. Készíthetjük alacsonyabb hőfokon is, az nagyon jót tesz neki, akkor viszont 150 fokon kb. 2 óra alatt készül el. Tálalás előtt természetesen ellenőrizzük, hogy minden alkotóelem teljesen megpuhult-e.

Amíg elkészül a cassoulet, összeállítjuk a tormás céklasalátát is. A céklát, a tormát és a lilahagymát is vékony csíkokra vágjuk. Közben felforraljuk a saláta felöntőlevét. Ha a cukor elolvadt, akkor elzárjuk alatta a tüzet, és hozzáadjuk az ecetet is. Ekkor megkóstoljuk, és ha elég édes és savanyú egyszerre, akkor beletesszük a felcsíkozott zöldségeket, és hagyjuk állni tálalásig.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Őszibarackos finomságok

Mi kerül a tányérba ott, ahol minden kertben őszibarackfák kelletik hamvas gyümölcseiket? Persze, hogy valami izgalmas őszibarack-költemény. Hol így, hol úgy. Mert nem csak nyersen, befőttnek meg lekvárnak terem, lesz belőle barackleves, gyümölcssaláta, sütemények és torták, szörp és csatni. És ha még mindig van barack, akkor megtöltjük, grillezzük, izgalmas fűszerekkel házasítjuk. Az őszibarackot sosem lehet megunni!