Hozzávalók:
- 1 kg gyöngybab
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 malacköröm
- 2 malacfül
- 2-3 szál sárgarépa
- 2-3 szál fehérrépa
- só
- 1 szál kolbász
Konfitált kacsacomb:
- 5 db kacsacomb
- 1 liter kacsazsír
- só, kakukkfű
- 2 szem alma
- 5 gerezd fokhagyma
Tormás céklasaláta:
- 3 szem cékla
- 5 karika tormagyökér
- fél fej lilahagyma
- 3 dl víz
- 1 ek ecet
- 2 ek cukor
A gyöngybabot és a hagymát feltesszük főni a körmökkel és a fülekkel. A sárgarépát és a fehérrépát nagyobb falatnyi darabokra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk a babhoz. Ízesítjük sóval, majd szinte teljesen készre főzzük.
A kacsacombokat bő kacsazsírban, lassan pötyögtetve konfitáljuk. A combok mellé teszünk egy-két ág kakukkfüvet, 2 szem almát cikkekre vágva, valamint néhány gerezd fokhagymát és sót. Alacsony hőmérsékleten addig főzzük, míg a kacsacombok megpuhulnak.
Ha mindennel elkészültünk, egy hőálló edénybe rétegezzük a comboka és az ízes főtt babot a malackörömmel és a fülekkel együtt. A végén a kolbászt is hozzáadjuk nagyobb darabokban. A bab főzőlevével öntjük fel, hogy bőven ellepje, illetve a kacsazsírból is adunk hozzá.
Végül 180 fokon egy óra alatt készre sütjük. Készíthetjük alacsonyabb hőfokon is, az nagyon jót tesz neki, akkor viszont 150 fokon kb. 2 óra alatt készül el. Tálalás előtt természetesen ellenőrizzük, hogy minden alkotóelem teljesen megpuhult-e.
Amíg elkészül a cassoulet, összeállítjuk a tormás céklasalátát is. A céklát, a tormát és a lilahagymát is vékony csíkokra vágjuk. Közben felforraljuk a saláta felöntőlevét. Ha a cukor elolvadt, akkor elzárjuk alatta a tüzet, és hozzáadjuk az ecetet is. Ekkor megkóstoljuk, és ha elég édes és savanyú egyszerre, akkor beletesszük a felcsíkozott zöldségeket, és hagyjuk állni tálalásig.
Ajánljuk még: